U čast profesora

U Prodajnoj galeriji Beograd, studenti kojima je Gradimir bio profesor, a sada su i sami asistenti ili profesori na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu: Miodrag Dragutinović, Borislav Nanović i Nikola Kolja Božović izložili su svoje slike (zajedno s jednom profesorovom) na izložbi "U čast profesora Gradimira Petrovića (1935-2001)"

Izložbu je otvorio Miomir Petrović, sin profesora Petrovića pričajući o Gradimiru kao umetniku, profesoru, kolegi ali i kao svom ocu. 

"... Potrebno je naglasiti da za Gradimira slikarstvo nije predstavljalo "beg od realnosti" već "beg u realnost", ali ispitanu, mišljenu, proživljenu, dublju realnost od egzistencijalne zbilje." Ova rečenica Miomira Petrovića iz kataloga izložbe, citirana iz teksta naslovljenog jednostavno  "Gradimir" najbolje oslikava lik i delo profesora Gradimira Petrovića. 

Ova izložba-omaž  dobar je primer i putokaz slikarima-pedagozima kako treba živeti, raditi, stvarati... u kojim sferama je uticaj profesora na mlade kolege dobrodošao, ne prelazeći granice i ne menjajući lične senzibilitete. To se dobro videlo i na izloženim slikama, to su svojim prisustvom potvrdili prisutni na izložbi i zato hvala svima koji su sa iskrenom željom i osećanjima pomogli da do ove izložbe dođe, ali pre svega, Hvala profesoru!

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Sanja Knežević

 

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.