fbpx

VAŽNO JE POŠTOVATI JEDNO PRAVILO: Možete da jedete hleb i da mršavite

Iako je ozloglašen kao jedna od namirnica koje najviše goje, istina je da je hleb važan izvor hranljivih sastojaka, poput belančevina, aminokiselina, vitamina A i B.

Da li će vam izbacivanje hleba iz ishrane zaista pomoći da se oslobodite masti? Pa, da i ne.

Hleb sadrži oko 74 kalorija po kriški. Pa ako prestanete da jedete više parčića tosta za doručak, sendviča za ručak i možda za večeru dodate malo hleba sa strane, sigurno ćete izbacivanjem (ili smanjenjem) unositi manje kalorija, što se može videti na vašem telu.

Ovo pravilo važi za gotovo sve: ako prestanete da pijete pivo, jedete keks, stavljate šećer u čaj – bilo šta što svakodnevno jedete i pijete, sigurno ćete smaniti dnevni unos kalorija.

Izbacivanje ili smanjivanje unosa namirnica bogatih ugljenim hidratima se obično smatra najvažnijim korakom za mršavljenje, ali smanjenje težine uključuje menjanje kompozicije tela, jačanje mišićne mase kako biste pomogli telu da lakše koristi zalihe masti.

Ne možete imati vidljive rezultate najmanje jedan mesec samo od promene ishrane i uvođenja aktivnosti, piše "Metro".

Sertifikovani nutricionisti Džejms i Kris podelili su jednu istinu o hlebu koju ne zna mnogo ljudi.

- Kada regulišete unos ugljenih hidrata, prvu stvar koju ćete primetiti je koliko brzo, čak se može reći i magično, kilogrami počinju da spadaju. Ali ono što gubite nisu masti već voda. Kada se ugljeni hidrati skladište u našem organizmu u vidu glikogena, sa svakim gramom glikogena, telo zadržava triput više vode - ističe nutricionista.

Pa što pre izbacite ugljene hidrate i počnete da koristite rezerve glikogena, vi ćete izgubiti dosta tečnosti iz tela. Upravo zvog toga kažu da ne treba iz ishrane izbacivati određenu grupe hrane, već samo ograničiti porcije hrane, odnosno dnevni unos kalorija.

Koliko brzo ćete mršaviti nakon što izbacite hleb zavisi od hrane kojom ste zamenili ovu namirnicu.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.