PREPORUKA NEDELJE: Nina Badrić - serija, film, vino, izložba, koncert, predstava

Uspesi, nagrade i popularnost ovu pop zvezdu prate i izvan granica Hrvatske gde je struka i publika već godinama proglašava za najbolju i najomiljeniju pop pevačicu ex Yu regije. Nina je počela da peva kao devetogodišnja devojčica u dečjem horu "Zvjezdice" u kojem vrlo brzo postaje jedna od vodećih solista. Tamo je stekla iskustvo horskog i gospel pevanja i sigurnost u javnim nastupima zahvaljujući mnogobrojnim koncertima koje je sa horom imala.

Devedesetih godina, Nina započinje solističku pevačku karijeru, a pesma "Ja za ljubav neću moliti" dovodi je na vrhove top lista širom Hrvatske. Nedugo nakon toga, objavljuje drugi album "Personality" sa kojim osvaja svoje prve nagrade Porin (pevačica godine i pop album godine). Ninina karijera tada strelovito kreće uzlaznom putanjom, a 1998 god. postaje prva hrvatska pevačica mlađe generacije koja osvaja sva prva mesta evropskih top lista obradom pesme "I am so excited".

Višestruka je dobitnica Oskara popularnosti koje dodeljuje struka i publika u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Nina je jedna od najtiražnijih hrvatskih pop pevačica čiji albumi uvek premašuju zlatna izdanja. Nina Badrić je pevačica koja se okušala u gotovo svim muzičkim žanrovima: od pop muzike, gospela, ritam and bluesa, sevdaha, makedonske narodne muzike, pa do džeza i u svakome od njih ostavalja svoj poseban pečat prepoznatljive i snažne interperetacije koja retko koga ostavlja ravnodušnim. Rado se odazvala našem pozivu i napravila svoj izbor omiljene serije, filma, vina, restorana, predstave, da bi za kraj ostavila istinsko uživanje u koncertu Bočelija.

Foto: Promo

SERIJA

- Jedva čekam nastavak serije "Big Little lies". Zasnovana na istoimenom bestseleru i sa vrhunskom izvedbom nekoliko holivudskih glumaca, serija "Nevine laži" je mračna komična drama čija radnja se dešava u Montereju u Kaliforniji, a počinje sumnjivim ubistvom na dobrotvornoj priredbi u osnovnoj školi.

www.hbo.com/big-little-lies

Foto: Promo

FILM

- "Red Sparrow" je film nastao po istoimenom romanu koji je napisao Džejson Metjus, bivši CIA agent. On je napravio uspeh sa svojim špijunskim romanom, koji dobija i nastavke. Kako to već biva, Holivud nije čekao dugo da uspešnicu sa reči prevede na ekrane. Izabran je režiser poznate trilogije The Hunger Games, a kako se tim koji dobija ne menja, angažovana je i Dženifer Lorens za naslovnu ulogu. Dominika Egorova (Lorens) je primabalerina Boljšoj teatra. Nakon nezgode na velikom nastupu njena karijera je gotova. Opterećena još i bolešću majke i teškom situacijom u kojoj se našla, dobija ponudu od svog strica. Pristankom na istu, njen život odlazi putem gde je svaki pedalj istog pretnja po njen život. Našavši se u svetu laži, obmana i neprestane opasnosti, moraće da uradi nemoguće kako bi se spasla.

www.imdb.com

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

VINO

- Meneghetti cabernet, poslužiti uz jela od crvenog mesa i plave ribe, istarski pršut i odležane sireve.

PREDSTAVA

- Roman "Črna mati zemla" Kristiana Novaka u kratkom je roku stekao kultni status i brojne poklonike, stoga ne čudi da je emotivna i mračna priča o zlosretnom detinjstvu u Međimurju relativno brzo pronašla svoj put do filmskog platna i pozorišnih dasaka. Rediteljka Dora Ruždjak Podolski inicirala je pozorišno predstavljanje nagrađivanog romana, a plodno tle pronašla je u Zagrebačkom kazalištu mladih. Predstava prati intimni svet dečaka Matije nakon iznenadne smrti njegovog oca, za koju 6-godišnje dete krivi sebe. Naime, Matija misli da je njegov otac umro zato što se on na njega naljutio. Ta samonametnuta krivica uslovljava njegove odnose sa školskim prijateljima, članovima porodice, te uzrokuje promene u njegovom ponašanju, pojačanu agresiju i izolaciju od okoline. Drugi deo predstave zahvata šira društvena dešavanja, osam potresnih samoubistava koja su se u tom selu dogodila u roku dva meseca, a s kojima je Matija na ovaj ili onaj način povezan. U drugom delu upoznajemo i lik Franje Klanca, desetogodišnjeg dečaka koji je bio Matijin prvi prijatelj, ali i žrtva pedofilije.

www.zekaem.hr

IZLOŽBA

- U novom projektu Saše Šekoranja "Ogledna Soba" u prostore vlastitog življenja unosi svoju memoriju, doživljaje i proživljene impresije. Publici ih prenosi pomoću fotografija i crteža. Na taj način, nastaju albumi sastavljeni od fotografsko-crtačkih diptiha. Potom nastaju slike većih dimenzija, sugestivne u svojoj pretežito beloj akromatici. Intimna sećanja sada su monumentalizirana, pritom nimalo ne gubeći na prisnosti i uverljivosti.

KONCERT

- Andrea Bočeli! Pored nezaobilaznih klasika, arija iz opera Verdija, Pučinija, Gunoa, na repertoaru će se naći i napolitanske pesme kao i popularne romanse sa najnovijeg albuma "Passione". Bočeli je objavio preko 30 albuma sa izvođenjima operskih dela kao i pop balada koji su rasprodati u 75 miliona primeraka širom sveta. Nastupao je na najpoznatijim scenama pod dirigentskim palicama čuvenih dirigenata kao što su Zubin Mehta, Seidji Ozava, Valeri Gergiev, Lorin Maazel, a njegovi mentori na početku karijere bili su Pavaroti i Zucherro.

www.andreabocelli.com

Autor: Mario Badjuk
Foto: Promo

Pogledajte još