Potrebno vreme za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

BEOGRAD, 22.maja 2010. (Beta) - Poslodavcima u Srbiji je potrebno od šest meseci do godinu dana da se pripreme za primenu novog zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavaju osoba sa invaliditetom, jer nisu na vreme objavljena potrebna podzakonska akta, navode u Uniji poslodavaca.

Direktorka sektora za pravne poslove i socijalni dijalog Unije poslodavaca Nataša Zavođa izjavila je agenciji Beta da je u maju prošle godine, kada je zakon usvojen, bilo definisano da će podzakonska akta biti doneta u roku od šest meseci.

Zavođa je rekla da je problem što još nije objavljen pravilnik kojim će se odrediti način i metod za utvrđivanje osoba sa invaliditetom, a primena zakona počinje 23. maja. Kako je rekla, za primenu zakona poslodavcima su potrebna i značajna novčana sredstva da bi opremili radna mesta za potrebe osoba sa invaliditetom. "Najosnovije opremanje firme, kao što je obezbeđenje prilaza radnom mestu košta od 5.000 do 7.000 evra ", navela je ona.

Prema njenim rečima, nije dovoljno da se potrebama takvih lica prilagodi samo radno mesto, već na primer i gradski prevoz, jer mora da stigne bezbedno na posao, a u slučaju povrede u odlasku i odlasku na posao poslodavac plaća sve trosksove.

Poslodavci će morati da zahtevaju od osoba sa invaliditetom, koji već jesu u radnom odnosu da se dobrovoljno prijave, podnesu zahtev nacionalnoj službi i da plate za njih procenu preostale radne sposobnosti.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.