NOVO LICE KUBE: Vlada sprema revolucionarne promene Ustava i uvodi funkciju premijera

Reformom Ustava iz 1976. godine biće uvedena funkcija premijera, čime će se razdvojiti uloge šefa vlade i šefa države. Komunistička partija će ostati jedina politička snaga u zemlji i u novom izdanju ustava.

Izmenjeni ustav, međutim, uvodi novine kad je reč o slobodnom tržištu i privatnom vlasništvu u kubanskom društvu, kao i pretpostavku o nevinosti u pravosudnom sistemu.

Očekuje se da će predložena ustavna reforma, koja je opisana u glavnom državnom listu u subotu, biti odobrena na nacionalnom referendumu kasnije ove godine. Zvaničnici objašnjavaju da Ustav iz 1976. ne odražava promene koje su proteklih godina sprovedene na Kubi.

Zvanični list "Granma" piše da su "iskustvo stečeno u godinama revolucije i novi putevi koje je isrcrtala Komunistička partija" neki od razloga za reformu ustava. Novi ustav će zadržati prava kao što je sloboda veroispovesti, ali će, s druge strane, jasno izdvojiti princip nediskriminacije u pogledu rodnog identiteta, mada se u tekstu kubanskog lista ne precizira u kojoj meri će država priznati istopolne brakove.

Izvor: Kurir/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još