BRANKICA JANKOVIĆ: Žene u Srbiji manje plaćene od muškaraca, ali se ne žale

U pritužbi je tvrdila da prima manju platu samo zato što je pripadnica lepšeg pola. Posle provere, ispostavilo se da nije bila u pravu.

Poverenica Janković objašnjava da ovaj slučaj ne znači da ne postoji ovakva praksa i da žene nisu manje plaćene.

- O tome, pored istraživanja, govore i zvanični statistički podaci. Recimo, godišnji porez na dohodak za 2017. godinu prijavilo je 23.238 građana. Među njima je najviše menadžera, direktora i inženjera, među kojima je 90 odsto muškaraca - objašnjava Janković.

Ona dodaje da danas nije lako ni muškarcima ni ženama, jer se od dama očekuje da postignu sve da bi bile dovoljno dobre i prihvaćene, a od muškaraca da je on glava porodice - dežurni hranitelj, dužan da obezbedi sve što je potrebno za porodicu.

Poverenica Janković tvrdi da ima dosta poslodavaca koji poštuju Kodeks ravnopravnosti i tako tretiraju zaposlene.

- Ipak, liberalni tržišni koncept dovodi do toga da danas na površinu isplivaju veliki problemi. Takozvani stariji radnici, koji imaju više od 50 godina, a u punoj snazi i sa neprocenjivim iskustvom, doživljavani su kao manje efikasni i vrsta tereta za poslodavca. Sa druge strane, mladi ljudi koji nemaju priliku da se dokažu, jer se za posao traži iskustvo, takođe su pred velikim teškoćama na tržištu rada - tvrdi Janković.

Prema njenim tvrdnjama, uspešno rešeni slučajevi šalju poruku da se praksa može menjati.

Broj žalbi građana poverenici za ravnopravnost polova je u porastu za oko 20 odsto. Najviše njih se odnosi na diskriminaciju po osnovu invaliditeta i pola, a zatim i starosnog doba.

Izvor: Novosti
Foto: N1 - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još