Konferencija "SVET U 2024." - Čeka nas izazovna godina na svim poljima

Godišnja konferencija "Svet u 2024 – powered by Carlsberg" otvorena je pred brojnom zainteresovanom publikom. Ovo je jedna od najstarijih konferencija koju organizuje kompanija Color Media Communications i već je postala prepoznatljiva kao događaj koji zatvara tekuću godinu presekom o aktuelnom političkom, poslovnom, i društvenom ambijentu Srbije i otvara pitanja od značaja u narednoj godini. Kao i svake godine, ključni ljudi, najviši državni i međunarodni zvaničnici dali su na otvaranju svoje zaključke i projekcije o narednom periodu. Generalni pokrovitelj konferencije je kompanija Carlsberg Srbija, a događaju su podržale: NLB Komercijalna banka, Mobi banka i Telekom Srbija. Institucionalni partner događaja bila ja kompanija UNICEF Srbija.

Učesnike i okupljene pozdravio je Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova.

- Očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta ostaje najvažniji nacionalni i državni prioritet Republike Srbije, a na čemu ćemo predano raditi i u predstojećoj 2024. godini - rekao je ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

Kako je istakla Danica Grujičić, ministarka zdravlja, najveći uspeh Ministarstva u ovoj godini je revolucionarni zakon o zdravstvenoj dokumentaciji, koji će omogućiti zaštitu podataka o pacijentima i zdravstvenim radnicima i ustanovama, kao i automatizaciju registra svih bolesti.

- Ministarstvo privrede je 2023. opredelilo sredstva u iznosu od 22,655 milijardi dinara za podršku u realizaciji investicionih projekata, a u 2024. godini opredeljeno je 23 milijarde dinara - rekao je ministar privrede Slobodan Cvetković.

- Vlada i Ministarstvo trgovine čvrsto stoje na stanovištu da je slobodna ekonomska regionalna saradnja od izuzetne važnosti, a to pokazuje i podatak da je u prvih devet meseci ove godine Srbija ostvarila blizu 5 milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA. Predsedavanje Srbije će biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sprovođenja sporazuma, radu na intenziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, a pružiće nam i priliku da među prioritete predsedavanja postavimo teme digitalizacije i elektronske trgovine - istakao je ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović.

Ministarka obrazovanja Slavica Đukić Dejanović rekla je da je godina iza nas bila i godina uspona i godina izazova, i da su je obeležili i tragični događaji u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" kao i u Duboni i Orašju, zbog čega su napravljeni važni koraci po pitanju bezbednosti učenika. Naglasila je i da je pokrenut rad nacionalne platforme "Čuvam te" preko koje je omogućeno onlajn prijavljivanje nasilja, a koja ima preko 74.000 korisnika.

- Ministarstvo prosvete je, u saradnji sa drugim institucijama, uložilo ogromne napore da se obrazovno-vaspitnim ustanovama pre svega obezbedi sigurnost i kreira podsticajna sredina za sve koji su uključeni u sistem obrazovanja i vaspitanja - zaključila je Đukić Dejanović.

- Srbija, kao zemlja s bogatom istorijom i nasleđem, ima dijasporu koja se prostire širom sveta. Naši sunarodnici van granica svoje domovine predstavljaju živopisan most između različitih kultura, ali i neprocenjiv izvor podrške i energije za našu zemlju. Stoga je jedan od ključnih ciljeva u 2024. godini usmeren na jačanje veza s našim ljudima u rasejanju - rekao je Đorđe Milićević, ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom.

Fransoaz Žakob, stalni koordinator UN-a u Srbiji, navela je da će klimatske promene u narednom periodu ići u korak sa mirom. Svi problemi sa kojima ćemo se susretati će biti povezani sa klimatskim promenama i to treba da bude polazna tačka prilikom donošenja svih važnih odluka.

Ambasador SAD-a u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da - Srbi treba da shvate da je njihova sudbima u njihovim rukama, a ne u Vašingtonu, Briselu i Pekingu. Naredna godina će biti veoma, veoma važna za sve koji žele da vide dalje proširenje Evropske unije (EU) i Srbiju na drugačijem mestu.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, u uvodnom izlaganju konferencije istakla je da se - razvojem tehnologija jednako brzo razvijaju i načini i mehanizmi kojima žene mogu biti diskriminisane ili pogođene nasiljem, dok inovacije koje bi bile u funkciji zaštite žena kaskaju i ostaju na dnu liste prioriteta velikih tehnoloških kompanija. Paralelno sa tim, događa se i povratak mračnih pokreta za zabranu abortusa.

Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, istakla je da smo nedavno obeležili 34. godišnjicu usvajanja Konvencije UN o pravima deteta, ali da današnji svet, u poređenju sa onim iz 1989. godine, predstavlja veću pretnju po prava dece.

- UNICEF procenjuje da 400 miliona dece živi u zonama sukoba ili iz njih beži. Gotovo 600 miliona dece ne ispunjava minimalne standarde čitanja, a 1,2 milijardi dece živi u višedimenzionalnom siromaštvu. Danas deca žive u svetu koji sve više ugrožava njihova prava - napomenula je Kostadinova.

Prvi panel je okupio ambasadore na temu "Na Zapadu nešto novo? Kako će Evropa odgovoriti na izazove 2024". Učestovali su Nj. E. Edvard Ferguson, ambasador Velike Britanije, Nj. E. Anika Ben David, ambasadorka Kraljevine Švedske, Nj. E. Hidajet Biščević, ambasador Republike Hrvatske, Ilia Koberidze, otpravnik poslova ambasade Gruzije, i Miloš Todorović, pomoćnik ministra spoljnih poslova. Moderator je bio Dragan Simić, dekan Fakulteta političkih nauka.

Panel br. 2 je bio "Banking 4.0 - Digitalizacija, konsolidacija i očekivanja od 2024". Govorili su Dejan Janjatović, zamenik predsednika Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke, Aleksandar Bogdanović, predsednik Izvršnog odbora Mobi banke, Aleksandra Ognjanović, direktorka sektora za digitalno bankarstvo i inovacije, Erste Banka, i Slađana Sredojević, specijalista za međunarodnu saradnju i edukaciju, rukovodilac Centra za bankarsku obuku, Udruženja banaka Srbije. Moderirala je Biljana Stepanović, generalna direktorka Business Info Group.

Panel br. 3 je bio "The Corporation - Završni račun 2023. privrede Srbije i regiona". Učesnici su bili Erik Košuta, predsednik Dragon Maritime Group, Marija Radulović, predsednica Hrvatskog poslovnog kluba, Irena Brajović, direktorka Konfindustrije u Srbiji, i Toplica Spasojević, Srpski poslovni klub "Privrednik". Moderirao je Dragan Močević, Centar za edukaciju "Pro Educa".

Panel br. 4 je bio "Budućnost počinje sada - Ulaganje u rani razvoj i učenje za održivi društveni razvoj". Učesnice su bile Ljljana Marolt, Ministarstvo prosete, rukovoditeljka Grupe za poslove predškolskog obrazovanja, dr Milica Pejović Milovančević, direktorka Instituta za mentalno zdravlje i Nacionalna koordinatorka posebne radne grupe za rani razvoj Ministarstva zdravlja, Tamara Paunović, većnica za socijalnu zaštitu i rodnu ravnopravnost u Gradskoj upravi Bor, dr Jelena Zajeganović Jakovljević, rukovoditeljka Programa za zdravlje i rani razvoj dece, UNICEF u Srbiji. Moderirala je Vesna Savić Đukić, rukovoditeljka programa saradnje sa privatnim sektorom, UNICEF u Srbiji.

Panel br. 5 je bio "Tvoje telo je tvoje! I na netu i u stvarnom svetu!", a učestvovali su Borka Jeremić, šefica kancelarije Populacionog fonda UN za Srbiju, doc. dr Snežana Vuković, šefica Odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju, Ministarstvo prosvete, Tatjana Prijić, pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Hristina Cvjetičanin Knežević, ekspertkinja za rod i medije, i Jovana Kvrzić, influenserka. Moderator je bio Andrej Klemenčić, novinar.

Foto: CMC

Pogledajte još