Mladi koji menjaju Srbiju – jedanaest projekata u okviru Superste programa dobilo 5.100.000 dinara

Među pobednicima je i projekat „Muzej plesa“ iz Beograda, projekat edukacije dece i mladih o savremenom plesu. „Nova sezona radioAparata” je internet radio čija je ideja da programski i fizički, funkcioniše kao aktivan član zajednice, tako što program radija nastaje u saradnji sa velikim brojem organizacija, neformalnih grupa i pojedinaca koje imaju inicijativu i žele da učestvuju u stvaranju visoko kvalitetnog, novog medijskog sadržaja koji nije dostupan u klasičnim medijima.

Među pobedničkim projektima je i „Youth Connect”, portal iz Niša koji uređuju isključivo tinejdžeri, za tinejdžere. Ideja im je da otvore dve redakcije u Vranju i Leskovcu, odakle će se pisati u rubrikama za njihove gradove na Youth Vibes portalu. Na taj način se tinejdžeri motivišu da se zauzmu za svoje stavove, javno iskazuju svoja mišljenja i pričaju o problemima u svom gradu i u svom tinejdžerskom dobu.

Kol’ko košta kič?“ je projekat glumačke trupe „Teatar pod stečajem“ iz prestonice, koja je odlučila da uradi predstavu i iskoristi rijaliti formu kao „kič” koji će finansirati kulturu. Među nagrađenim projektima našli su se i „Svi smo isto različiti“, inicijativa budućih psihologa usmerena na grupni rad sa adolescentima, u okviru koje će se kroz radionice učiti o važnim temama ispoljavanja emocija i mentalnog zdravlja, o čemu ne dobijaju odgovore u okviru formalnog obrazovanja.

Ideja projekta „Road Trippin'“ je da kratkim videima i fotografijama sa putovanja po Srbiji, pre svega manje poznatim prirodnim lepotama približi mladima bogatstva koja postoje u našoj zemlji.

Kurbla – pozitivni mladi ljudi“ je emisija koja afirmiše glas mladih i njihove ideje, u kojima leži potencijal za društvene promene. Svrha projekta je kreiranje zajednice umreženih članova koji se međusobno pomažu kroz „kurblanje“ tj. snalaženje i pokreću gledaoce da pozitivno razmišljaju i delaju. Koncept emisije dizajniran je na duhovit način kako bi omladini, njihovim jezikom, približio teme o kojima serija govori, dok je cilj projekta „Biciklom do osmeha“ da se mladi osnaže u manufakturnim veštinama i ispolje svoju kreativnost kroz restauraciju starih, neupotrebljivih bicikala, koji bi potom bili prodati na aukciji u Somboru.

- U Centru za ribarstvo i primenjenu hidrobiologiju na Poljoprivrednom fakultetu sprovodimo edukativnu nastavu u oblasti biologije, ekologije i zaštite životne sredine za decu predškolskog i školskog uzrasta. Odlučili smo da edukaciju proširimo i van tog okvira i pokrenuli ovaj projekat. Ideja je zapravo nastala kad sam na poziv vaspitačica moje dece održala u vrtiću predavanje povodom Dana planete, na koje su klinci sjajno odreagovali. Podrška u okviru ’Superste’ nam mnogo znači, a finansijska sredstva ćemo iskoristiti da organizujemo 300 besplatnih edukativnih radionica širom Srbije - kaže Ana Svilar, inicijatorka projekta „Avantura zelembaća.

Kao prvi plus-size brend u Srbiji i haljina za ‘spektakularno oble’ devojke, ‘Kataliza’ iz Beograda, je prva ideja koja se bavi gojaznim devojkama u našoj zemlji. Podstakao me je podatak da samo dva odsto žena na svetu voli svoje telo, a da prosečna žena tokom svog života provede 17 godina na dijeti - kaže Katarina Ivakić, autor projekta „Kataliza, jednog od 10 ovogodišnjih pobednika programa Superste, proglašenih na ceremoniji u Erste Banci u Beogradu.

Volela bih da kroz niz akcija i debata pokažem da su sve žene lepe, da otkriju svoju ženstvenu stranu, da prihvate sebe i da počnu bolje da žive. Haljine su samo način da se ohrabre, u nedostatku lepih stvari koje im industrija plasira. Tako je nastao i naziv obog projekta, “Kataliza”, što je hemijska reakcija, koja se dodaje reakcionom sistemu da bi ubrzala proces. Proces koji mi ovde ubrzavamo je ljubav prema sebi - dodaje Katarina.

Specijalnu nagradu publike osvojio je „Prozor u prošlost“ za vizuelno približavanje nekadašnjeg izgleda Lazarevog grada u Kruševcu, čija realizacija se ogleda u postavljanju panoa, na odabranim lokacijama, ispod kojih će stajati opisi o tim delovima tvrđave.

Finalistima je sreću poželeo i čestitao im na uspehu i Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke: „Vi ste najbolje od onog što je Srbija u ovom segmentu imala da ponudi. Mladi ste, izdržljivi, uporni, kreativni i siguran sada je pred vama i nama jedna lepa i zajednička budućnost. Želim vam puno uspeha“.

Žiri koji je odabrao pobednike, u sastavu Mia David Zarić, arhitekta, scenograf i kustos, Dušan Čavić, aktivista i kreator čuvene emisije Ciklotron, Maja Lalić, tvorac kulturne organizacije Mikser, Zoran Stanojević, novinar, urednik i voditelj na RTS-u, Vladimir Todorović, direktor Direkcije komunikacija Erste Banke, je pri odabiru ocenjivao uticaj projekata na društvo, izvodljivost, inovativnost i super iskustvo i potencijal grupa.

Program Superste Erste Banka realizuje u saradnji sa Trag Fondacijom. Više o pobednicima saznajte na platformi Superste.net.

Foto: Promo

Pogledajte još