RODITELJI ODLUČNI: Osniva se Udruženje nestalih beba Vojvodine

Roditelji koji sumnjaju da su im deca nestala iz pokrajinskih bolnica i porodilišta osnovaće danas Udruženje nestalih beba Vojvodine. Osnivačka skupština zakazana je u zgradi Skupštine AP Vojvodine.

Prema procenama ovog udruženja, u pokrajini je od šezdesetih godina prošlog veka do 2000. nestalo oko 60.000 beba. Zvanična statistika kaže da je u tom periodu proglašeno mrtvim 240.912 novorođenčadi širom Srbije, od čega se za polovinu sumnja da su nestala. Od te polovine bar pola je nestalo sa područja Vojvodine. Vojvođanski roditelji bore se još od 2002. da saznaju šta se desilo njihovim mališanima, ali bezuspešno. Po rečima Milane Radisavljević iz novog udruženja, sve njihove krivične prijave Tužilaštvo je odbacilo. Najgora situacija, kaže, jeste u porodilištu “Betanija”, u Novom Sadu, i u Sremskoj Mitrovici. Svaki zahtev za uvid u dokumentaciju u "Betaniji" završavao se odgovorom bolnice da su dokumenta uništena u poplavi.

- Čak i kad dođu do dokumentacije, papiri koje dobijaju su nekvalitetni, traljavo zavedeni, bez potpisa... U obdukcionim nalazima uvek pišu isti razlozi smrti dece, kao da su prepisivani - uglavnom problemi sa plućima ili sepsa. Neke nalaze smo proverili u Higijenskom zavodu i ispostavilo se da su bili negativni na sepsu - kaže Radisavljević.

Posebne “brljotine” roditelji su nalazili po matičnim službama, gde su upisivana deca bez imena i prezimena, ali sa jedinstvenim matičnim brojem iako su navodno mrtva!

- Iz dokumentacije je ispalo da su deca nestajala negde na putu od porodilišta ili bolnice do pogrebnog preduzeća, jer ni do jednog groblja njihova tela nisu stizala - nastavlja Radisavljević. - Najfrapantniji slučaj desio se nedavno, kada je Tužilaštvo jednoj majci, čija je beba navodno umrla 1999, odgovorilo da nema razloga za istragu jer je telo kremirano 2007. Zbog predstojećih istraga i zaostalih aktivnosti u rešavanju “bebi-afere”, ukazala se potreba za organizovanjem ovog dela Srbije, koji do danas nije imao udruženje na lokalnom nivou. A veliki broj beba nestao je iz Vojvodine.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilsutracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.