AKTIVAN ORGANIZAM: Vežbama ubrzajte varenje

Osim istezanja i zagrevanja, dve vežbe su posebno značajne za pobeđivanje nadutosti i lošeg varenja - presavijanje napred i uvrtanje u sedećem položaju.

Presavijanje unapred

Stanite uspravno, pa se savijte prema napred koliko god možete - usmerite se prema prstima na nogama, ali pazite da vam položaj ne bude previše neugodan. Ostanite tako od 10 do 15 sekundi. Podignite se, opustite, pa ponovite vežbu još dva ili tri puta.

Disanje

Sedite na stolicu i opustite se. Kada je telo opušteno udišite kroz nos, tako, kao da punite stomak vazduhom. "Naduvajte" ga, pa ga stisnite i izdišite vazduh na usta. Ponavljajte nekoliko puta uz ravnomerno disanje.

Ples

Na probleme sa varenjem veoma pozitivno utiče i svaka vrsta plesa. Nije važno da li volite klasične, latino ili popularne plesove, važni su pokreti, muzika, uvrtanje tela i dobro raspoloženje. Svaki dan plešite 15 minuta do pola sata i probemi sa probavom će da nestanu.

Uvrtanje u sedećem položaju

Uvrtanje tela u sedećem položaju može da pomogne da smanjite gasove, bol u stomaku i poboljšate cirkulaciju. Sedite na pod prekrštenih nogu i pravih leđa. Prebacite desnu nogu savijenu u kolenu preko leve, a telo uvrnite na drugu stranu. Isto uradite sa drugom nogom, uvrćući telo na suprotnu stranu.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još