SIMPTOMI SUNČANICE: Brzo reagujte da stanje ne bi postalo još opasnije

Prvi simptomi su glavobolja, vrtoglavica, nemir, zbunjenost, crvenilo lica i temperatura tela iznad 38.9 stepeni. Kasnije se mogu javiti i zujanje u ušima, problemi s vidom i malaksalost, a moguća je i nesvestica.

Šta učiniti kada sunčanica "pogodi" vas ili drugu osobu?

1. Sklonite osobu u hladovinu. Uklonite sve suvišno - čarape, cipele, kapu kako biste ubrzali hlađenje. Rashladite osobu i umereno hladnim tušem ili kadu napunite vodom. Stavite mokru krpu ili peškir na zadnji deo vrata, prepone i/ili ispod pazuha. Ako postoji mogućnost, poprskajte osobu vodom i rashladite je ventilatorom. Suprotno uvreženom mišljenju, osoba sa sunčanicom ne sme da se hladi alkoholom jer će on prebrzo rashladiti telo.

2. Lezite. Kod sunčanice moguća je i nesvestica pa je bitno što pre leći. Ako se osoba onesvesti okrenite je na levi bok (na toj strani je srce pa će cirkulacija brže proraditi) s levom nogom savijenom za održavanje stabilnosti.

3. Nadoknadite tečnost, ali ne prebrzo. Pijte slanu vodu (1 kašičica soli na decilitar vode) što će suzbiti dehidraciju i gubitak soli uzrokovan znojenjem. Voda ne sme da se pije prebrzo kako bi se sprečila mogućnost doživljavanja šoka.

4. Ostanite mirni. Osobu može da uhvati panika, ali bitno je ostati miran, a to je najlakše postići dubokim disanjem. Osećaj uznemirenosti samo će ubrzati pumpanje krvi što će dodatno podići temperaturu tela. Osobi sa sunčanicom lagano masirajte mišiće kako bi se pospešila cirkulacija krvi. Grčevi u mišićima, naročito u listovima, takođe su rani simptomi sunčanice.

5. U zavisnosti od jačine i trajanja simptoma, pozovite hitnu pomoć. Ako glavobolja, vrtoglavica, nemir i crvenilo lica traju duže od sat vremena potrebno je nazvati hitnu pomoć.

Napomena: Kod sunčanice se smete da pijete nikakve lekove, izuzev ako ih lekar prepiše.

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još