Kosovo će dobiti nadgledanu nezavisnost

BEOGRAD, 26. jula 2007. (Beta) - Sjedinjene Američke Države će, u koordinaciji sa EU i Rusijom, "ako ona to hoće ili bez nje", posle 120 dana pregovora naći rešenje za status Kosova koje će dovesti do nadgledane nezavisnosti i koje neće destabilizovati region, izjavio je odlazeći ambasador SAD u Srbiji Majkl Polt.

SAD smatraju da je nadgledana nezavisnost najbolje rešenje kosovskog pitanja i ona će biti postignuta, ako ne rezolucijom u Savetu bezbednosti, onda na neki drugi način, izjavio je Majkl Polt u ekskluzivnom intervjuu agenciji Beta.

"Mi verujemo da je Savet bezbednosti najbolje mesto za rešavanje ovog pitanja, rekao je Polt i dodao da to nije uspelo "zbog zemlje sa pravom veta - Rusije i zato što je Srbija sa Rusijom radila na blokiranju rešenja" u UN.

Ponovio je da je "dobar izveštaj" specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija bio "solidna osnova za zajedniči život ljudi u nezavisnom Kosovu".

Američki ambasador, rekao je da prošlonedeljna odluka SAD i EU da pitanje Kosova prebace Kontakt grupi nije poraz američko-evropske politike jer "diplomatija i pregovori traju".

Polt je rekao da se "politika i diplomatija i sve drugo u Srbiji primaju prilično ličcno, dok je za SAD diplomatija profesija" i da su napadi na Martija Ahtisarija zbog toga što nije ponudio rešenje koje bi se Srbiji dopalo "neukusni".

Na pitanje da li je neslaganje oko pitanja Kosova uticalo na odnose SAD sa Rusijom, Polt je odgovorio da su odnosi SAD i Rusije mnogo širi i komplikovaniji i da ne zavise od jednog - gledano u široj perspektivi odnosa dve sile - relativno malog pitanja.

Upitan šta smatra svojim najvećim neuspehom tokom mandata u Beogradu, Polt, koji iduće nedelje odlazi iz Srbije, je odogovorio: "Moj najveći neuspeh i žalim zbog toga je taj, što nisam uspeo da ubedim većinu Srba da je Amerika prijatelj".

Pogledajte još