ZATVORENE 69. DUBROVAČKE LETNJE IGRE: Spektakularan završetak uz orguljaša Kamerona Karpentera i Simfonijski orkestar HRT-a

69. Dubrovačke letnje igre zatvorene su sinoć, 25. avgusta, spektakularnim koncertom američkog orguljaša Kamerona Karpentera i Simfonijskog orkestra Hrvatske radio-televizije kojim je dirigovao Daniele Rustioni te kratkom ceremonijom zatvaranja u kojoj su učestvovali predstavnici ovogodišnjeg dramskog i muzičkog festivalskog ansambla, ispred crkve sv. Vlaha spremajući uz zvuke Sorkočevića na orguljama, festivalsku zastavu Libertas do sledećeg leta i jubilarnih 70. Igara.

Poseban muzički događaj publika je pratila i u direktnom prenosu na Prvom programu Hrvatske radio-televizije i Trećem programu Hrvatskog radija, a program koji je zaključio 69. Dubrovačke letnje igre počeo je s Rahmanjinovim Varijacijama na Paganinijevu temu u obradi koju potpisuje sam Kameron Karpenter. Usledilo je Finale za solo orgulje Simfonije br. 1 francuskog umetnika i glavnog orguljaša crkve Notre-Dame u Parizu Louisa Viernea, u kojem je Karpenter pokazao neverovatnu virtuoznost i potvrdio status genija svog instrumenta. Program je zaključila Simfonija br. 3 u c-molu za orkestar i orgulje, monumentalno delo čuvenog kompozitora Kamija Sen Sansa, koju odlikuju virtuozni klavirski pasaži, briljantno orkestrirani delovi u duhu francuske romantike i zvuk poput onog na najvećim katedralnim orguljama. Završni akordi koji su spojili sve instrumente, označili su trijumfalni kraj koncertnog programa.

Kameron Karpenter muzičar je najvećeg svetskog ranga kojeg odlikuje posebna muzikalnost, gotovo bezgranične tehničke sposobnosti i pionirski duh. Nastupa na instrumentu koji nosi naziv Međunarodne putujuće orgulje (The International Touring Organ – ITO), a koje je sam projektovao. Ovaj digitalni instrument Karpenter je uspeo da etablira na najprestižnijim svetskim pozornicama i značajno doprinese njegovoj popularizaciji. Simfonijskim orkestrom Hrvatske radio-televizije, jednim od najstarijih evropskih radijskih orkestara i jednim od ključnih izvođačkih tela u Hrvatskoj, koji s Dubrovačkim letnjim igrama redovno sarađuje, i kojem je tokom nekoliko poslednjih sezona, baš kao i ove, pripala čast da zatvori festival, dirigovao je tridesetpetogodišnji Daniele Rustioni, jedan je od najtalentovanijih dirigenata svoje generacije koji se može podičiti Međunarodnom operskom nagradom za najbolje nove muzičare godine i koji ove sezone preuzima mesto glavnog dirigenta Nacionalne opere u Lionu.

Nakon koncertnog programa usledila je ceremonija zatvaranja Igara koja je počela sonetom koji je dubrovački nadbiskup Lodoviko Bekadeli pri svom odlasku iz Dubrovnika, u kojem je boravio od 1555. do 1560. godine, napisao i poslao Mikelanđelu Buonarotiju, a u interpretaciji dramske umetnice Doris Šarić Kukuljica.

Dubrovačke glumice i glumci, muzičarke i muzičari Nikša Butijer, Nataša Dangubić, Maro Martinović, Filip Merčep, Ema Pralas, Srđana Šimunović i Eva Šulić složili  su zastavu Libertas uz zvuke orgulja Kamerona Karpentera koji je improvizovao na Sorkočevićevu Drugu simfoniju, čime su svečano zatvorene 69. Igre, ali s pogledom usmerenim na veliku godišnjicu koju dogodine donose jubilarne 70. Dubrovačke letnje igre.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još