Digital 2018 - Dušan Mašić: Sa ovakvim stanjem sve će više biti lažnih vesti jer je njihova proizvodnja jeftinija, a zarada veća

Petu godinu zaredom Color Media Communications organizuje "Digital", regionalnu konferenciju o trendovima u telekomunikacijama i medijima.

Ovogodišnji - #Digital2018 - trajaće 2 dana - 06. i 07. septembra (četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao i brojne goste iz inostranstva.

Konferencija se održava u Hotelu Metropol u Beogradu.

Konferenciju će ove godine prvog dana otvoriti Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji i Tatjana Matić, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a drugog dana Kati Csaba, ambasadorka Kanade u Srbiji i Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije.

U panelu "ČIJI JE NAŠ CONTENT: AUTORSKA PRAVA U BELIM, SIVIM I CRNIM ZONAMA DIGITALNOG DOBA" učestvovaće i Dušan Mašić, Senior Business Development Manager for Serbia, Pakistan and Afghanistan, BBC, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Nakon sedam godina BBC News je pokrenuo svoj web portal na srpskom. Rekli ste tom prilikom da će tim novinara popuniti rupe u sadržajima koji postoje. Na koje rupe ste mislili?

- BBC na srpskom nudi publici pažljivo istražen, obavešten, nezavisan, nepristrasan i uravnotežen pogled na svakodnevne događaje i detaljne analize političkih, ekonomskih i društvenih kretanja, i na lokalnom i na globalnom nivou. Digitalne inovacije, novi i moderan pristup i, iznad svega, sadržaj obrađen u skladu sa visokim uredničkim standardima BBC-ja, izdvaja BBC na srpskom od medijske ponude na tržištu Srbije, ali i Balkana.

Na ovogodišnjoj konferenciji govorićete u panelu o autorskim pravima. Kako ocenjujete stanje autorskih prava u moru digitalnih kanala putem kojih danas komuniciramo?

- Kako gde. Negde je ta izuzetno komplikovana materija više regulisana, negde manje, a negde je stanje haotično. Plašim se da smo mi u ovoj trećoj kategoriji, gde su torenti i piraterija naša svakodnevnica. U takvoj situaciji možete da uradite nešto ili ništa. Ništa smo već probali. Svakim danom svet se sve više pomera ka digitalnim medijima i najveći izazov tu će biti regulisanje udela u zaradi izdavača ( medijskih kuća) i onih koji to nisu već se samo bave organizacijom i redistribucijom tudjeg sadžaja. Tu su i oni treći koji proizvode bilo šta samo da bi neko kliknuo na to i doneo im pare. Debata o ovome vodi se na globalnom nivou, ali mi u Srbiji još uvek nemamo temelje na kojima bi mogli bilo šta da gradimo. Ako tako i ostane vrlo brzo ćemo ostati bez proizvodjača sadržaja i sve će se svesti na kradju svega od svih. I sve će više biti lažnih vesti jer je njihova proizvodnja jeftinija, a zarada veća.

Šta možemo da naučimo iz primera BBC-ja i poštovanja autorskih u britanskim medijima?

- Britanija je uredjena zemlja i pravila se uglavnom znaju, ali daleko od toga da problema nema. Što se BBC-ja tiče, na samom sajtu se mogu naći sve najvažnije informacije vezane za uslove prenošenja, ali se u suštini mogu svesti na jednu rečenicu koja glasi: Ako želite bilo šta da preuzmete morate da nas kontaktirate i pitate za dozvolu. Mislim da je to dobra startna pozicija i za ovdašnje izdavače.

Tokom dva dana u okviru deset panela i nekoliko studija slučaja i prezentacija, stručnjaci iz različitih oblasti govoriće o trendovima u telekomunikacijama, medijima i tehnologiji, autorskim pravima u digitalnom dobu, kraljevima zabave u regionu, SVOD platformama, E-sportu, generaciji Z, strepnjama i nadama domaće IT scene, 20-godišnjici osnivanja kompanije Google i onome što dolazi iz naših garaža, ali i o greškama, padovima i ponovnim podizanjima uspešnih.

Program, učesnike, informacije o prijavi i kotizacijama možete pronaći na zvaničnom sajtu www.digitalconference.rs

Pogledajte još