MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Anja Alač - Rim

Aleksandra Anja Alač je mlada srpska glumica, kćerka glumaca Vesne Čipčić i Aleksandra Alača koja je, svojim primerom, pokazala da deca glumca budu "zaražena" daskama koje život znače i magijom velikog platna, uz poznate roditelje, pa se kasnije i sami opredele za iluziju zvanu gluma. Prve glumačke korake napravila je 2010. godine ulogom Brankice u ostvarenju "Montevideo" Dragana Bjelogrlića, dok je publika najviše pamti i voli po ulozi Ines Odak u hrvatskoj sapunici "Ruža vjetrova". Ostvarila je i niz zapaženih pozorišnih uloga, pa sa pravom možemo reći da se dobro snalazi u svim glumačkim formama. Kada joj obaveze dozvole, rado se otisne iz Beograda, a za naš portal rešila je da podeli svoje impresije o večnom gradu, Rimu.

SMEŠTAJ – kakav smeštaj je, po vašem mišljenju, najbolje rešenje?

- U zavisnosti od toga gde se putuje, sa kim i kakvo putovanje je u pitanju. Volim privatan smeštaj jer ukoliko se sretnem sa još nekim ljudima koji žive u mestu koje sam posetila, to poznanstvo mi otvori dodatnu sferu o podneblju, ljudima. Rim je grad kome na neki način pripadam i kome ću se vraćati.

HRANA – koja su vam bila omiljena jela/lokalni specijaliteti na tom putu?

- Svi italijanski specijaliteti, ali izdvojiću pizzu Napolitana. Od slatkiša tiramisu. Savet za vaše čitaoce: nemojte da se iznenadite ako u rimskim kafićima i barovima naručite kafu za šankom i platite je 1 evro, a istu tu kafu, ako ste je naručili za stolom, 2 evra i više: posluživanje od strane konobara se naplaćuje. Ako želite da se opustite uz kafu u nekom od rimskih barova, obratite pažnju na cene u cenovniku servizio al tavolo, koje se odnose na cene za konzumaciju za stolom, dok se cenovnik servizio al bancone odnose na cene za konzumaciju za šankom. Ako nemate rezervaciju za restoran, najbolje je da dođete već oko 19 časova kako biste dobili sto, jer nešto kasnije restorani budu puni. Moja preporuka je restorančić "La Carbonara". Tu sam se zaljubila u artičoku zbog neke savršene salate sa rukolom i sirom, odlična im je i domaća testenina, a atmosfera je veoma opuštena i ugodna, iako na stolovima piše napomena da je poželjno pristojno ponašanje bez previše galame.

PIĆE – u kojim napicima ste najviše uživali?

- Kada putujem, volim da probam različita piva. S obzirom na to da sam ljubitelj ovog pića i u Rimu sam ga probala i na jednom divnom mestu, u Trastevereu pronašla fantastično mesto za sve one koji vole pivo kao ja.

AKTIVNOSTI – kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- Šetajući tim magičnim gradom, upoznajući nove ljude, učeći italijanski jezik. Rim je super destinacija za produženi vikend. Dovoljno je veliki da se izgubite u njemu, a opet dovoljno mali da sve stignete obići peške. Odlično se jede i u poređenju sa nekim drugim gradovima u Evropi, cene su podnošljive. Sviđa mi se energija tog grada i otvorenost ljudi, ali moram Rim videti i u oblačnom ritmu, tako da ću se sigurno vratiti.

NEXT TRIP – gde planirate sledeće da otputujete?

- Sledeća destinacija mi je Hrvatska.

DREAM TRIP – koje mesto biste voleli da posetite tokom života?

- Indiju definitivno. To mi je zacrtano i zapisano, pa ću vam, kroz godinu-dve, poslati ilustrovanu razglednicu iz Indije.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatni album

Pogledajte još