BRAVARI I ZIDARI: U Italiji uhapšena banda pljačkaša 70-godišnjaka

U Italiji je ovih dana uhapšena banda od šest naoružanih pljačkaša predvođena 70-godišnjacima nakon što je izvršila nekoliko oružanih provala u poštama u Rimu.

70-godišnji Italo De Vito, zvani "Nemac", Sandro Baruco (68) i 77-godišnji Ranijero Pula više liče na bezopasne deke nego na okorele kriminalce, ali izgled može da vara. Italijanski tužioci tvrde da su oni bili vođe nemilosrdne bande naoružanih razbojnika specijalizovanih za rimske pošte.

Banda je imala vrlo jasnu strukturu, sa tri starija gospodina na vrhu i još tri stručnjaka, jedan za koprianje ključeva (66) za otključavanje raznih brava i dvojicom "zidara" koji su obrađivali "rupu" preko kojih je banda ulazila u pošte. Svi članovi su imali krivične dosijee, ali su lideri imali posebno impresivne dosijee koji sežu sve do 1970-ih. Očigledno, neki ljudi se nikada ne menjaju.

Italijanske vlasti počele su da istražuju aktivnosti bande nakon pljačke pošte u maju prošle godine kada su tri osobe koje su nosile maske, kape i naočare za sunce kako ne bi bile prepoznate, držale osoblje na nišanu i uspele da pobegnu sa 195.000 evra. Od tada, istražitelji su saznali da su planirali još najmanje dve pljačke, koje su na kraju zbog različitih faktora otkazane.

Grupa je 30. avgusta 2023. trebalo da opljačka u poštu, ali su prekinuli oružanu pljačku nakon što su primetili da je obezbeđenje u bankomat ubacilo samo malu sumu novca, zbog čega potencijalne nagrade nisu vredne rizika. Zatim, 6. septembra, nisu imali sreće, jer oklopni kamion na koji su ciljali nikada nije stigao u rimsku poštu koju su planirali da opljačkaju.

Prema pisanju italijanskog lista "La Repubblica", još jednu oružanu pljačku prekinuli su stariji građani jer je jedan od njih – 66-godišnji lopov koji je pravio ključeve za obijanje brava, imao problema sa inkontinencijom i morao je na operaciju prostate.

Iskusna banda je konačno uhvaćena 6. novembra kada su pokušali da opljačkaju poštu na Via Calpurnio Pisone, nesvesni činjenice da su bili pod policijskim nadzorom. Kao i obično, "zidari" su napravili rupu u zidu i prikrili je šperpločom. Tako su trojica članova bande ušla u poštu, ali kako su se spremali da pobegnu sa 152.000 evra sačekala ih je policija i uhapsila.

Tokom istrage, tužioci su saznali da su trojica starijih lidera – De Vito, Pula i Baruco – retko razgovarali telefonom, s pravom sumnjajući da policija može da sluša. Umesto toga, često su se sastajali u nepoznatom baru da iznesu svoje planove za sledeću operaciju.

Sva trojica su bili stari poznanici policije. De Vitovo prvo hapšenje bilo je 1971. godine, nakon čega su usledile desetine dobro dokumentovanih zločina, dok su njegova dva saradnika takođe imala impresivne kriminalne dosije.

Izvor: Zanimljivostidana.com
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još