REKORDNA GODINA: Milion i po evra za sreću iz rimske Fontane di Trevi

Fontana di Trevi jedno je od najposećenijih mesta u Rimu. Ne postoji turista koji ne želi da je obiđe, a možda i baci novčić za sreću, jer je to tradicija. Da li ste se ikada pitali gde završavaju novčići bačeni u tu fontanu i koliko se godišnje novčića sakupi? Prošla godina je bila rekordna – iz rimske fontane je sakupljeno više od milion i po evra.

Zaposleni u "Ačei", kompaniji za vodovod i električnu energiju grada Rima, tri do četiri puta sedmično sakupljaju novčiće koje su prolaznici, građani Rima ali najviše turisti bacili u Fontanu di Trevi, za sreću.

Ta tradicija datira još iz antičkog Rima, kada su se novčići bacali u vodu ne bi li se tako odobrovoljili bogovi vodâ, kasnije ju je zvanično uveo nemački arheolog Volfgang Helbig kako bi ubedio sve one koji su tužni napuštali grad da će mu se vratiti ukoliko bace novčić u fontanu.

Mnogi turisti koji dolaze u ovaj grad žele da budu deo te tradicije, koja je toliko ukorenjena da su čak i vođe G-20, kada su boravili u Italiji 2021, sa tadašnjim premijerom Mariom Dragijem na čelu, bacili preko leđa novčić u fontanu.

- Ne možete da posetite Rim a da ne posetite ovu fontanu, to je obavezno - jasan je predsednik rimske dobrotvorne organizacije "Karitas" Đustino Trinča.

- Ja sam bacila novčić, videćemo da li će to doneti sreću ili ću se ponovo vratiti u Rim - saznajemo od jedne turistkinje.

Malo Italijana zna da sav novac koji se nekoliko puta nedeljno sakuplja iz fontane već 15 godina odlazi u "Karitas", dobrotvornu organizaciju u Rimu, a da je ove godine prikupljeno rekordnih 1,6 miliona evra, koji će pomoći siromašnim stanovnicima glavnog grada.

- Kada oduzmemo troškove prikupljanja novčića, a to je negde oko šest odsto od ukupnog iznosa, ostatak ide za dve hiljade porodica koje dobijaju topli obrok u javnim kuhinjama. Prošle godine poslužili smo 53.000 obroka, a oni kojima je pomoć potrebna dobijaju posebne kartice kojima mogu da pazare u pet specijalizovanih samoposluga - dodao je Trinča.

Novčići iz fontane se sakupljaju tako što se prvo jednom velikom četkom poređaju, a zatim pomoći velike cevi usisavaju. Posle toga ih stavljaju jedan po jedan u vreće koje ručno zatvaraju i nose u magacin. Tamo ih peru i sortiraju po vrednosti, nakon toga se dele onima kojima su najpotrebniji.

Ali u fontanu se ne bacaju samo novčići, ne tako retko se nalaze i zubne proteze, naočare pa čak i klešta od jastoga. Ipak, najčešće se pored novčića pronalaze narukvice koje je najverovatnije otkopčaju u trenutku bacanja ne samo evra, jer ima tu novčića iz celog sveta koji se odvajaju, kako bi se posle zamenili za evre.

Ukoliko niste znali, pravilno bacanje novčića u Fontanu di Trevi podrazumeva da stojite okrenuti leđima, zažmurite i desnom rukom bacite novčić preko levog ramena. To možda jeste simboličan gest koji je svakako deo legende, ali tako danas pomažete velikom broju ljudi.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još