ZAVISI OD NEKOLIKO FAKTORA: Koliko zapravo treba piti vode?

Došlo je vreme kada većinu dnevnih sati provodimo na poslu, svaki dan smo zatrpani obavezama i sigurno nam je potrebno da u nekom momentu malo usporimo. Ako ste primetili da se lako zamarate i vrlo brzo se osećate "istrošeno", zapitajte se koliko redovono pijete vodu i u kojim količinama? Definitivno je momenat da obezbedite preko potrebno "svoje vreme", zato ga odvojite za brigu o sebi. Ništa nam nije značajnije od toga da budemo sigurni da ćemo ostati zdravi, kako fizički, tako i emocionalno i mentalno.

Nedostatak vode u organizmu može uzrokovati umor, glavobolju i smanjenje koncentracije. Takođe, regulacija temperature, prenos hranljivih materija i ispiranje toksina iz organizma ne bi moglo da se zamisli bez vode.

Koliko je vode potrebno zdravoj osobi zavisi od više faktora, kao što su pol, starost, posebna stanja (npr. trudnoća, dojenje), stepen fizičke aktivnosti, izloženost toplom ambijentu. Kod osoba koje su izložene povećanoj telesnoj aktivnosti, te kod trudnica i dojilja, potrebe za tečnošću su povećane.

Odojčad uzrasta 0 do 6 meseci bi trebalo da unosi oko 0.7 L tečnosti dnevno, a odrasle osobe oko 2.7 L (žene) odnosno 3.7 L (muškarci) dnevno, računajući sve izvore (hranu i tečnosti). Prosečna žena bi trebalo da unosi 2.2 L vode dnevno, a prosečan muškarac 2.5 L vode dnevno. Za hidraciju se preporučuju sve higijenski i zdravstveno ispravne vode – vode niskomineralnog sastava preporučljive su za sve uzraste.

Izvor: Lepota&Zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Rawpixel.com

Pogledajte još