Odbor za odbranu i bezbednost usvojio izveštaj MUP-a

BEOGRAD, 30. juna 2010. (Beta) - Odbor Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost usvojio je u sredu, nakon više od tri sata rasprave, Izveštaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova u 2009. u kome je navedeno da je bezbednosna situacija "stabilna", kao i da su albanski separatisti i organizovani kriminal najveći rizik za bezbednost građana i države.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je rekao da je krajem 2009. u Srbiji zabeleženo 27 organizovanih kriminalnih grupa sa više od 200 članova, kao i da se najveći broj njih bavi trgovinom drogom.

"U prošloj godini je uhapšeno 86 pripadnika kriminalnih grupa", rekao je Dačić govoreći o opasnosti do organizovanog kriminala. Dačić je predstavljajući izveštaj ukazao i na opasnost od delovanja albanskih separatista, kao i na napade na Srbe na Kosovu i Metohiji.

Nakon njegovog izlaganja, poslanici Srpske radikalne stranke su zatražili da ministar unutrašnjih poslova odgovori na pitanje da li je tačna informacija da je ugrožena bezbednost Tomislava Nikolića, kao i da li je MUP Srbije tu informaciju dostavio medijima.

Dačić je rekao da je MUP informaciju o pripremi atentata na predsednika Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića dobio od "drugog državnog organa", kao i da proverava da li je ona tačna ili ne. Radikali su najavili da će podneti krivične prijave protiv medija koji su objavili, kako kažu, lažnu informaciju da je predsednik SRS-a Vojislav Šešelj naručio ubistvo Nikolića.

Pogledajte još