OBRATITE PAŽNJU: Najčešći simptomi oštećenja jetre

Ako vam je jetra oštećena, uobičajeno je da osetite bol u predelu stomaka, koji pacijenti opisuju kao probadajući ili pulsirajući.

Mogući uzroci oštećenja jetre su brojni, uključujući i nasledni faktor, odnosno genetsku predispoziciju, hronične bolesti jetre kao što je ciroza i dugotrajno izlaganje toksičnim materijama.

Pravilno funkcionisanje jetre od vitalnog je značaja za naše zdravlje. Između ostalog, jetra čisti krv metabolišući alkohol i lekove i neutrališući otrovne supstance, sintetiše osnovne telesne proteine, kao što su proteini koji sprečavaju zgrušavanje krvi i proteini koji se bore protiv infekcija i dostavlja hranljive materije u krv.

Proizvodi holesterol i pretvara ga u esencijalne supstance koje naše telo može da koristi, reguliše snabdevanje energijom tako što proizvodi, skladišti i isporučuje glukozu našem mozgu i telu, reguliše ravnotežu hormona, među kojima su i oni iz nadbubrežne i štitne žlezde...

Zato je važno da razumemo moguće znake oštećenja jetre, a neki od njih su sledeći:

Umor

Razna istraživanja su pokazala da su hroničan umor i iscrpljenost najčešći simptomi oštećenja jetre. Medicinski profesionalci spekulišu da umor i iscrpljenost povezani sa bolestima jetre nastaju kao nusprodukt neurohemijskih promena i mozgu i zbog hormonalne neravnoteže. Pogoršanje osećaja umora i iscrpljenosti javlja se zbog povećanog nivoa toksičnih materija u krvi, koje jetra zbog oslabljene funkcije ne može da eliminiše.

Suva koža

Iritirana koža i koža koja svrbi još su jedan potencijalan znak oštećenja jetre. Da bi bila zdrava, našoj koži je potrebna vlažnost koju obezbeđuje preko telesnih tečnosti. Kada ne dobija dovoljno tečnosti, nije neuobičajeno da koža poprimi drugačiji izgled, kao što je crvenilo na šakama i stopalima, žuta sluzokoža (odnosno žutica), neobjašnjive tamne ili svetle mrlje na određenim delovima tela.

Bol u stomaku

Ako vam je jetra oštećena, uobičajeno je da osetite bol u predelu stomaka. Pacijenti ovaj bol opisuju kao "probadajući" ili "pulsirajući" bol - on će nestati samo uz odgovarajuće lečenje osnovnog problema. Dugoročna upotreba lekova na svoju ruku, a čak i prepisanih lekova, može da rezultira oštećenjem jetre. Ako imate uporan bol koji se može opisati kao probadajući ili pulsirajući, a duže vreme koristite lekove, obavezno se javite lekaru.

Mučnina ili povraćanje

Jedna od glavnih funkcija jetre je da detoksikuje, očisti i protera iz našeg tela sve toksične supstance. Kada je ta njena funkcija narušena, može se javiti gomila problema, uključujući i iznenadne promene u normalnom varenju i metabolizmu. Jetra je veliki organ unutar sistema za varenje, pa se bilo koje stanje jetre manifestuje i digestivnim problemima. Mučnina i povraćanje često se javlaj zbog nakupljanja toksina koje jetra ne može da eliminiše.

Otečen stomak

Oštećenje jetre ometa normalno snabdevanje organa krvlju, što stvara pritisak u okolnim venama. Okolne vene su one vene odgovorne za transport krvi od slezine i creva do jetre. Prekid u ovom procesu dovodi do skoka krvnog pritiska, stanja poznatog kao portalna hipertenzija. Zbog portalne hipertenzije, u abdomenu se nakuplja tečnost i ovo stanje se naziva ascites. Ascites može nastati i zbog nemogućnosti jetre da sintetiše neke druge krvne proteine.

Žutica

Oštećenja jetre mogu dovesti i do promene boje očiju i kože. Ovo se dešava zbog nakupljanja žučnog pigmenta zvanog bilirubin, koji jetra ne može pravilno da razloži. Žutilo kože i očiju naziva se žutica. Osim promene izgleda očiju, žutica ima i druge simptome, kao što su taman urin, svrab celog tela i kognitivna oštećenja.

Dobra vest je da je jetra veoma prilagodljiv organ, koji je često sposoban da izleči sam sebe. Pod budnim okom lekara, većina bolesti jetre ima pozitivnu prognozu. Zato, ako primetite bilo koji od ovih simptoma, konsultujte se sa lekarom. Kao i kod većine oboljenja, i ovde važi pravilo da što se ranije otkrije, i lečenje je uspešnije i efikasnije.

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još