HUMANO: Pariz otvara Gradsku kuću beskućnicima tokom zime

Gradonačelnica Pariza An Idalgo najavila je da će otvoriti gradske prostorije beskućnicima tokom zime, čak i u impozantnoj Gradskoj kući u centru grada.

U Gradskoj kući, gde je smeštena lokalna administracija, biće otvorene prostorije koje mogu da prime oko 100 žena beskućnica koje će dobiti hranu i smeštaj, rekla je Idalgo u intervju za list "Žurnal di Dimanš" ("Journal du Dimanche").

Dve sobe sa stubovima, svodovima i mermernim podovima koje se koriste za izložbe i prijeme biće uređene da tu može da se daje hrana i postave kreveti i sanitarni delovi, rekla je Idalgo, a prenosi "Dojče vele".

Gradonačelnica je pozvala na opštu mobilizaciju da se tokom zime smesti oko 3.000 beskućnika koliko je procenjeno da živi na ulicama grada.

- Moramo zasukati rukave. Posebno pozivam kompanije koje imaju slobodne lokacije da ih stave na raspolaganje - rekla je ona za list.

Ona namerava da obezbedi 1.500 mesta za beskućnike do kraja godine i nada se da će država obezbediti drugu polovinu.

Grad će između ostalog koristiti prazne gradske zgrade i prostore kao i opštinske zgrade za smeštaj beskućnika. Gradonačelnica takođe planira da otvori mala mobilna skloništa širom grada.

Pariz je u februaru sproveo prvi popis beskućnika kada je ustanovljeno da najmanje 3.000 ljudi spava na ulicama.

Tokom takozvane Noći solidarnosti hiljade volontera i zvaničnika izašlo je na ulice da prebrojava beskućnike. Veruje se da je njihov pravi broj viši.

Idalgo je rekla da će još jedan takav popis biti sproveden u februaru.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još