ŽELE U AMERIKU: Hiljade migranata stiglo na granicu Gvatemale sa Meksikom (VIDEO)

Hiljade migranata stigle su na granicu Gvatemale sa Meksikom, zahtevajući da uđu u tu zemlju. Mnogi od njih su pokušali da preskoče ogradu, a procenjuje se da je na granični prelaz stiglo oko 3.000 ljudi.

Oni žele da kroz Meksiko stignu do SAD, ali je američki predsednik, Donald Tramp, već zapretio da će na granicu poslati vojsku.

- Moram, na najoštriji mogući način, pozvati Meksiko da zaustavi ovaj proces, a ako to nije moguće, angažovaću američku vojsku i zatvoriti južnu granicu - upozorio je Tramp juče na Tviteru.

Migranti su vikali: "Želimo posao! Mi nismo krijumčari, mi smo imigranti!". Većina ih je iz Hondurasa, ali su se mnogi i iz drugih zemalja Centralne Amerike pridružili karavanu.

Tramp je karavan nazvao napadom na državu rekavši da se na ovaj način u SAD slivaju "kriminalni elementi i droga".

Šef američke diplomatije Majk Pompeo izjavio je ranije danas da je na pomolu migrantska kriza na američko-meksičkoj granici pošto se karavan s nekoliko hiljada ljudi iz Hondurasa kreće ka Meksiku kako bi kasnije pokušali da pređu granicu i uđu u SAD.

Meksiko je već rasporedio nekoliko stotina policajaca na granici s Gvatemalom koju prelaze građani Hondurasa bežeći od siromaštva i nasilja.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Global News/YouTube-PrintScreen

Pogledajte još