Pesničko veče u Biblioteci grada Beograda

BEOGRAD, 7. jula 2010. (Beta) - U Biblioteci grada Beograda u četvrtak će biti priređen program "Most iznad okeana", posvećen srpskoj i brazilskoj poeziji i poetskom stvaralaštvu gosta iz Brazila Marka Lukezija (Marco Lučhesi).

Povod za održavanje pesničke večeri i za gostovanje Lukezija (1963) jeste nedavno objavljivanje Antologije savremene srpske poezije u Brazilu, kao i antologije deset brazilskih pesnika u Srbiji, saopšteno je iz Biblioteke grada Beograda.

Antologija savremene srpske poezije, koju je preveo i priredio Aleksandar Jovanović, predstavlja stvaralaštvo 45 pesnika, među kojima su Vasko Popa, Miodrag Pavlović, Stevan Raičković, Jovan Zivlak, Raša Livada, Duško Novaković, Novica Tadić i drugi.

Objavljena je u brazilskom časopisu "Poezija uvek", koji izdaje Nacionalna biblioteka Brazila u Rio de Žanejru.

Antologiju "Spomenik kiseoniku", koju je priredila i prevela Jasmina Nešković, nedavno je objavila beogradska izdavačka kuća "Paideia".

Jasmina Nešković, koja je za tu antologiju dobila nagradu za prevođenje "Radoje Tatić", uvrstila je u svoj izbor deset brazilskih pesnika različitih generacija i poetskih opredeljenja.

Na pesničkoj večeri u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, pored Lukezija, govoriće i Jasmina Nešković i Duško Novaković.

Pogledajte još