fbpx

Izvoz iz Srbije povećan za 20 odsto

BEOGRAD, 7. jula 2010. (Beta) - Trend rasta izvoza Srbije, koji je u prvih pet meseci 2010. iznosio 3,5 milijardi dolara i bio veći za 20 odsto nego u istom periodu lane, mogao bi da se nastavi i u narednim mesecima, ocenila je u sredu Privredna komora Srbije (PKS).

U saopštenju Centra za naučno-istraživački rad PKS navodi se da je rast izvoza od početka godine do kraja maja rezultat "povećanog plasmana proizvoda crne i obojene metalurgije, kao i poljoprivrednih proizvoda".

"Činjenica da je reč o bitnim proizvodima u strukturi srpskog izvoza ukazuje na tendenciju da bi se rast izvoza mogao nastaviti i u narednom periodu", ističu iz PKS i dodaju da je na izvozne rezultate uticala i depresijacija dinara, koja je stimulisala izvoz i učinila da on raste brže od uvoza.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u periodu od januara do maja iznosila je nešto više od 10 milijardi dolara i bila je veća za 9,3 procenta nego u istom periodu prethodne godine. Uvoz je iznosio 6,4 milijarde dolara, odnosno četiri odsto više nego u istom periodu lane.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.