Godinu dana od usvajanja zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu

Povodom godinu dana od usvajanja Zakona o Nacionalnoj Akademiji za javnu upravu, ministar državne uprave i lokalne samouprave, Branko Ružić posetio je danas Nacionalnu akademiju za javnu upravu (NAPA), održao sastanak sa Draženom Maravićem, v.d. direktora NAPA i obišao obuku "Ugovori o grantovima u okviru programa teritorijalne saradnje".

Ministar Branko Ružić rekao je da se usvajanjem ovog Zakona i osnivanjem Akademije uvodi se red u oblast stručnog usavršavanja zaposlenih u javnoj upravii obezbeđuje jednak pristup pravu na stručno usavršavanje za više od 40 hiljada zaposlenih u organima državne uprave i službama Vlade, opštinama i gradovima.

- Ovo je posebno značajno sa aspekta evropskih integracija, u kojima se više od 90 odsto politika implementira na lokalnom nivou. Zato je veoma važno što zaposleni na lokalu do prošle godine imaju priliku za stručno usavršavanje, što ranije nije bio slučaj - istakao je ministar. On je naglasio da su službenici ključni za reforme koje se sprovode i da je nepohodno da dobiju potrebna znanja i veštine kako bi mogli dobro da obavljaju poslove i efikasno pružaju usluge građanima.

- Posebno važno je što kroz program obuke uz primenu savremenih oblika i metoda stručnog usavršavanja prolaze službenici na svim pozicijama kao nosioci reforme uprave i što će do kraja godine biti usvojen program obuka za državnu upravu i lokalni nivo, koji će obuhvatiti više od 100 aktuelnih tema. Početkom godine planiramo da počnemo sa sprovođenjem onlajn obuka, gde će samo neke od tema biti "Upravni postupak" i "Održivi razvoj". Nacionalna Akademija za javnu upravu je motivisana idejom da Srbija po kvalitetu i stručnosti zaposlenih u javnom sektoru postane jednaka institucijama u regionu i Evropi, a najviši standardi u pružanju usluga su imperativ u radu Akademije - izjavio je Dražen Maravić, v.d. direktora Nacionalne akademije za javnu upravu.

U cilju razmene znanja i iskustva Nacionalna akademija za javnu upravu Republike Srbije već uspešno sarađuje sa Nacionalnom školom za javnu administraciju Republike Francuske (ENA), a u narednom periodu u planu je i potpisivanje Sporazuma o saradnji sa Republikom Srpskom i drugim zemljama. Nedavno je u Beču poptpisan sporazum i sa Saveznom akademijom za javnu upravu Republike Austrije.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još