"OBLACI U SAMOĆI PLAČU": Nađa Rodić proslavila 50 godina rada i promovisala prvu zbirku poeziju

Renomirana prvakinja beogradske drame i jugoslovenska televizijska glumica Nađa Rodić sinoć je u prepunoj dvorani kluba književnika Srbije u Beogradu, proslavila 50 godina rada i promovisala prvu zbirku poezije "Oblaci u samoći plaču". Ovom promocijom, glumica je obeležila pola veka umetničkog stvaralaštva, te je i nagrađena specijalnim priznanjem Dejana Pantića direktora festivala "Dama" za životno delo za izuzetan doprinos, nesebičan, predan, dugotrajan rad na srpskom - jugoslovenskom glumištu i uspešnom širenju kulture.

Ovo je još jedno značajno priznanje u karijeri Nađe Rodić nakon poslednje dodele "Zlatne značke" KPZ Srbije. Da događaj bude dodatno u posebnom sećanju prisutnima, akademski slikar iz Novog Sada Spasa Maksimović je ovom prilikom uručio umetničko delo glumici sa željom da je uvek podseća na boje pozorišta, ljubavi, radosti i topline.

Jubilarni događaj je otvoren uvodnim rečima poznate srpske novinarke i voditeljke Radio Televizije Srbije Gordane Stijačić, dok je pesmom "Govori tiše" poželela dobrodošlicu publici Jasna Đokić, interpretatorka javnog servisa Srbije koja je nešto kasnije poklonila publici čak tri numere uz pratnju na klaviru pianiste Dušana Radoičića, takođe člana ansambla RTS.

O cenjenoj Nađi Rodić, njenom radu i poeziji prvo se obratio Nenad Milenković direktor festivala domaćih igranih serija "Fedis", zatim je glumica i autorka zbirke pročitala stihove emotivne pesme "Zagrizi do pola" nakon čega je bila nagrađena dugotrajnim aplauzom.

Prisutnima su se obratili i Miljurko Vukadinović , urednik Udruženja književnika Srbije čija su književna dela prevođena na deset svetskih jezika, Jovana Petronijević, televizijska glumica i voditeljka, i Katarina Kaća Dimitrijević, glumica beogradskog Malog pozorišta "Duško Radović".

U drugom delu muzičkog programa, Nađi povodom svečanosti, pevali su i Aleksa Nedeljković, čuvar srpske etno muzike Kosova i Metohije i Zorica Akerman, interpretatorka izvornih i starogradskih bisera. Čitav program je bio prošaran pesmama Nađe Rodić, segmentima njene biografije sa početka karijere do danas, poezijom, kulturno - umetničkim programom.

- Veče satkano od emocija, pozitivne energije, poezije i muzičkih numera kao večeras se nikada ne zaboravlja. Još jednom sam shvatila i videla koliko me narod poštuje i voli, a to je veoma važno u našem poslu. Biti poštovan zbog onoga čime se baviš. Bila sam u dodiru sa publikom, razgovarala sa njima, fotografisala se. Evocirali smo uspomene na minulo vreme, druženje, na predstave koje smo igrala širom Balkana i Evrope. Stvarala sam u zlatnom dobu radija, televizije i pozorišta. Kada si mogao da budeš glumac poštovan, cenjen, uvažavan i najpre istaknut ukoliko poseduješ talenat. Ponosim se svojim radom u prošlom veku, igrala sam po tri predstave dnevno, prepodne na dečjoj, uveče na večernjoj sceni. Sve te uloge žive u meni, traju, a možda ih oživim ponovo? - izjavila je ponosna Nađa Rodić.

Pozitivnu energiju, veselost i emocije glumičina publika nije krila. Glumica Branka Veselinović se čak rasplakala na interpretaciju pesme "Vino i gitare" u izvođenju Jasne Đokić. Glumica i književnica Nađa Rodić zatvorila je ovo bajkovito veče ljubavnom pesmom iz zbirke poezije "Važan je dodir", onda je usledilo uručivanje najlepših buketa cveća, čestitanje za uspešan i dugogodišnji rad na umetničkoj sceni.

Gosti su uz rakiju "Srpska trojka", slane i slatke specijalitete još dugo slavili sa glumicom ovo nezaboravno veče. Glumicu Nađu Rodić podržale su mnoge kolege, prijatelji, porodica, članovi udruženja žena "Budimo zajedno" i poštovaoci njene ličnosti.

Izvor: Promo
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još