DOBRE MASNOĆE: Sedam namirnica izvor su zdravih masti

Konzumacija dobrih masnoća čuva organe, podstiče apsorpciju hranjivih sastojaka iz namirnica i pomaže u procesu sagorevanja kalorija.

Ove namirnice sadrže zdrave masti i veoma su korisne za ljudski organizam:

1. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je bogato nezasićenim masnim kiselinama, koje su takozvane ‘dobre’ masnoće, koje sprečavaju i usporavaju razvoj raznih bolesti – od dijabetesa tipa 2, osteoporoze, depresije i srčanog udara.

2. Nemasna junetina

Studije su pokazale da juneće meso sadrži zdrave omega 3 masne kiseline koje čuvaju zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema. Uz to, reč je o manje masnom tipu mesa, pa u njemu možete uživati češće.

3. Kokosovo ulje

Ne samo da kokosovo ulje jača organizam i imunitet, nego su neke studije pokazale i da doprinosi topljenju masnih naslaga.

4. Bademi

Šaka badema je savršeni izbor za međuobrok. Orašasti plodovi su prepuni hranjivih sastojaka koji sprečavaju taloženje masnoća u telu. Takođe, reč je o odličnom izvoru proteina, koji daje preko potrebnu energiju.

5. Avokado

Avokado sadrži mnogo vlakana i proteina.

6. Losos

Ova riba je prepuna omega 3 masnih kiselina koja održavaju količinu dobrog holesterola i čuvaju zdravlje srca.

7. Semenke suncokreta

Slani zalogajčići zbog kojih ćete se osećati sito i koncentrisano tokom celog dana. Semenke suncokreta sadrže mnoštvo prehrambenih vlakana koje podstiču rad probave i ubrzavaju rad metabolizma.

Izvor: Lepota&Zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još