Inflacija stalno pod kontrolom

Postoje indicije da je povećanje cena delimično posledica zloupotrebe monopolskog položaja, pa možda i formiranja određenih kartela u privredi Srbije 

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić izjavio je da će centralna banka, pored novouvedenih, razmotriti donošenje dodatnih, najmanje bolnih mera, ukoliko bude bila ugrožena stabilnost cena i inflacija pređe projektovanu. Može da se desi da donete mere, poput smanjivanja roka za otplatu keš kredita i povećanja referentne kamatne stope, ne budu dovoljne, pogotovu ako se očekuje povećanje fiskalnih izdataka u poslednjem kvartalu ove godine, ukazao je on. Povećanje inflacije za jedan do dva odsto od projektovane bi značilo da više nemamo inflaciju koja opada, već se povećava, što bi prouzrokovalo smanjenje realnih prihoda za sve ono što je obećano u prethodnom periodu, naglasio je Jelašić. To bi, prema njegovim rečima, značilo da „bukvalno vadimo iz džepa svih građana dodatnu sumu novca“ i da se dovode u pitanje neki dogovori sa sindikatima i isplate nadležnosti najstarijim sugrađanima. Jelašić je podsetio da je i Vlada, u nameri da to spreči, donela neke mere, kao što su uvođenje kvota za izvoz i odlaganje povećanja cene električne energije.

Istakavši da ćemo mnogo bolje živeti sa stabilnom valutom i nižom stopom inflacije, guverner NBS je upozorio da su građani u prvih šest meseci ove godine već podigli kredita koliko su to učinili tokom cele prošle godine. „Ukoliko se ceo taj volumen keš kredita sada prelije na namenske kredite, onda će NBS biti primorana da propiše administrativne mere kako bi suzbila povećanje roka za isplatu kredita koje banke sada daju za te kredite“, rekao je Jelašić. Prema njegovim rečima, najveći broj naših građana se, nažalost, ne zadužuje kod banke koja nudi najpovoljnije kredite, a to znači najniže efektivne kamatne stope, već kod banaka koje traže najmanju mesečnu ratu. „Banke su tu isključivo da zarade i ako ljudi samo sa jednim višegodišnjim keš kreditom mogu da isfinansiraju svoje letovanje, onda bi najbolje bilo da na takvo letovanje nikada ni ne odu“, kazao je Jelašić, dodavši da je to „surova stvarnost“ i da bi morali da se više bavimo štednjom, a ne samo potrošnjom. 

On se saglasio sa izjavom ministra finansija da postoje određene indicije da je povećanje cena delimično posledica zloupotrebe monopolskog položaja, pa možda i formiranja određenih kartela u privredi Srbije. Osim suše, cene električne energije, naftnih derivata, komunalnih usluga, cigareta, lekova, na porast cena osnovnih životnih namirnica uticale su i plate, koje su povećane za 30 odsto i značajno doprinele povećanju domaće tražnje, što automatski povećava budžetske prihode. („Pregled“)

Pogledajte još