Počeo 17. Festival evropskog filma na Paliću

PALIĆ, 17. jula 2010. (Beta) - Na Paliću je u subotu uveče počeo 17. Festival evropskog filma na kome će do 23. jula biti prikazano više od 60 igranih i petnaestak dokumentarnih filmova, u devet programskih selekcija.

Festival je otvorio reditelj Goran Marković, kome je uručeno festivalsko priznanje "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskoj kinematografiji. On je na otvaranju rekao da palićki festival voli zbog jezera, prirode, arhitekture i zbog toga što ta manifestacija ima evropski duh.

Nagrada "Aleksandar Lifka" ove godine je dodeljena i francuskom reditelju grčkog porekla Kosti Gavrasu, koji je u telegramu poručio da mu je veoma žao što ne može lično da primi to priznanje i da bude gost manifestacije.

Na svečanosti je uručeno i priznanje "Andergraund spirit" reditelju Želimiru Žilniku.

Publici su se potom obratili i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić, koji su istakli da je filmski festival na Paliću manifestacija koja je iz godine u godinu sve bliže cilju da postane nezaobilazna na mapi velikih evropskih festivala.

"Sekretarijat je i ove godine podržao Festival ne samo zato što se ovde prikazuju filmovi koji su snimljeni u Evropi, nego i zato što je postao nezaobilazni intelektualni i kulturni vodič kako misliti o Evropi", rekao je Đurić.

Pogledajte još