ZA ZDRAVA I ČISTA PLUĆA: Deset biljaka koje regulišu svežinu vazduha u toku grejne sezone

Sezona grejanja ne može da prođe bez poteškoća sa suvim vazduhom u vašem domu. Uprkos čestom provetravanju prostorija u kojima živimo, nemoguće je da u našem domu zadržimo potrebnu svežinu celog dana. Ipak, postoji način na koji u određenoj meri možete kontrolisati svežinu vazduha i količinu vlage u vašem domu. Verovali ili ne, u tome će vam pomoći biljke!

Saznajte kojih 5 biljaka će osvežiti vazduh u vašem stanu i kojih 5 će apsorbovati višak vlage.

Pet biljaka koje će osvežiti vazduh u vašem domu:

1. Pačempres

Pačempres se u Japanu smatra svetim drvetom, po njihovom verovanju u njegovom stablu skupljaju se duše preminulih. Ovo zimzeleno drveće doprinosi vlažnosti vazduha i upija nečistoće u domu. Neki tvrde da umanjuje simptome migrena i glavobolja. Potrebna mu je hladovina i redovno zalivanje.

2. Svekrvin jezik – kaktus biljka

Ova biljka čini čudesne stvari: osvežava vazduh, proizvodi velike količine kiseonika i neutrališe štetne materije iz sintetičkih materijala. S obzirom da u sebi zadržava vlagu nije mu potrebno često zalivanje. Ne traži mnogo pažnje,pa je možete držati u bilo kom delu doma.

3. Fikus

S obzirom da osvežava životni prostor, fikus je jedna od najpopularnijih kućnih biljaka. Ispunjava vazduh kiseonikom, neutralizuje toksine i viruse i upija prašinu. Traži dosta prostora i stalnu hladovinu. Najčešća vrsta je Bendžamin koji brzo raste i ne treba ga puno zalivati.

4. Lozica

Ova se biljka ponaša kao bršljen – prostor oko koga raste obuhvata lišćem. Uzdiže se prema svetlosti. Brzo se prilagođava suvom vazduhu i postepeno ga osvežava. S druge strane treba joj mnogo hlada i često zalivanje.

5. Kalanhoa

Ova biljka s Madagaskara je stvorena za prostor sa suvim vazduhom. U listovima zadržava vlagu i pomaže regulaciji svežine u svojoj okolini. Ne treba je često zalivati, ali je treba pozicionirati na mesto, odakle prima dovoljno sunčeve svetlosti.

Ukoliko imate problema sa vlagom 5 biljaka će ga uspešno rešiti:

1. Spatifilum

Veruje se da ova biljka u vaš dom donosi ljubav, pa je često zovu ženskom srećom. Ne samo da apsorbuje vlagu i reguliše klimu u prostoru već i uništava spore plesni. Idealni uslovi za negu ove biljke su oko 18 stepeni celzijusovih.

2. Kavovac

Bobice kavovca pojavljujuj se tek 5,6 godina nakon što je biljka posađena, pa je najbolje kupiti vać zasađenu biljku. Isušuje vlagu i prostorijom širi prijatan tropski miris.

3. Mirta

Mirta je simbol mira i užitka. U prošlosti su ljudi verovali da je ova biljka sveta, da ljudima može vratiti mladost, a putnike ispuniti dodatnom energijom. Danas su otkrivene neke druge blagodeti ove biljke. Ona upija vlagu i uništava mikrobe u vazduhu.

4. Lovor

Lovor je simbol pobede, slave i veličanstva. Prijaju mu hlad, valžan vazduh i velika količina tople vode. Pored toga što upija višak vlage iz vazduha, njegovi osušeni listovi oplemenjuju ukus brojnih jela.

5. Stablo limuna

Limunovo stablo ispunjava vazduh citrusnom notom, a istovremeno uklanjanja višak vlage iz svoje okoline. Sadrži veliki broj lekovitih svojstava, i pročišćava vazduh oko sebe. Limunovo stablo voli sunčevu svetlost i bogato zalivanje.

Izvor: Lepota&Zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.