Glavni problemi zidova u kući i kako ih rešiti na prirodan način

Vlaga u kući je jedan od najčešćih i najneugodnijih problema koji se mogu javiti u domaćinstvu. Od njenih posledica, po pravilu, prvo stradaju zidovi.

Vlaga može da izazove brojne neprijatnosti, poput pojave buđi i gljivica na zidovima, plafonima, i odeći, smanjenja kvaliteta vazduha i neprijatan miris u prostorijama, oštećenja zidova, boje, tapeta, a na kraju ona povećava rizik od alergija, astme, respiratornih i kožnih infekcija i drugih zdravstvenih problema.

Kako bi se izbegle sve pomenute komplikacije i uklonile već nastale posledice vlage, potrebno je reagovati pravovremeno. U nastavku teksta delimo sa vama savete kako da se rešite vlage, kako da popravite naružene zidove, ali i šta da učiniti da do svega ovoga ne dođe ponovo.

Uklonite vlagu i buđ sa zidova i sprečite ponovnu pojavu buđi

Prvi korak u uklanjanju vlage i buđi jeste otkrivanje uzroka. Kada otkrijete uzrok, potrebno je da ga sanirate.

Najčešći uzroci za pojavu vlage u zidovima su:

- Neadekvatna ventilacija i cirkulacija vazduha

- Curenje vode iz cevi, krova, podruma ili kupatila

- Kondenzacija vodene pare na hladnim površinama

- Visoka relativna vlažnost vazduha u spoljašnjoj sredini

- Sušenje veša u zatvorenom prostoru

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Još jedan vrlo važan i uobičajen razlog za pojavu kondenza i vlage u zidovima je takozvani toplotni, odnosno hladni most. Toplotni most je mesto na zidu (najčešće u betonskim delovima) ili drugoj površini gde se gubi više toplote nego na okolnim mestima, zbog razlike u toplotnoj provodljivosti materijala.

Kada je toplotni most uzrok vlage, tada je vaš zadatak da poboljšate hidroizolaciju i termoizolaciju zida. Najjednostavniji način da to učinite je da upotrebite neki od termo premaza za zidove.

Termo premaz za zidove je boja za unutrašnje zidove sa toplotno-izolacionim svojstvima. Primenjuje se na zidne površine okrenute prema severu, a koje su bez izolacije ili sa nedovoljnom izolacijom. Prednost ovih boja je što čak i da dođe do pojave kondenzacije, ona se mnogo brže suši i uklanja, pa su šanse za pojavu plesni svedene na minimum.

Ukoliko vlagu u vašim zidovima ne uzrokuje toplotni most onda će najbolje prirodno sredstvo protiv buđi na zidovima da bude kreč.

Kreč je prirodni materijal koji dozvoljava zidovima da dišu. Budući da je porozan i propustljiv, uklanja prekomernu vlagu. Ukratko, za razliku od poludisperzivnih boja, kreč dozvoljava zidovima da dišu.

Pored toga, zbog dezinfekcionih svojstava (snažno fungicidno i antibakterijsko delovanje) kreč je naročito preporučljiv osobama sa alergijama ili respiratornim problemima.

Kreč je nažalost, iz estetskih razloga zamenjen poludisperzivnim bojama, iako su njegove prednosti brojne. Međutim, važno je da napomenemo da savremeni krečevi za unutrašnje zidove pružaju odlične rezultate i u pogledu estetike. Tako da ne morate brinuti da zid neće izgledati dovoljno lepo.

Poboljšajte ventilaciju i cirkulaciju vazduha

Drugi važan način da se reši problem vlage u kući je da se poboljša ventilacija i cirkulacija vazduha u prostorijama. Dobrom cirkulacijom vazduha u prostorijama sprečavate ponovnu pojavu vlage i buđi. Neki od saveta kako da poboljšate cirkulaciju vazduha u prostorijama slede u nastavku.

Redovno otvarajte prozore i vrata, naročito ujutru i uveče, kada je vazduh svežiji i suvlji. To će omogućiti da se vlažan vazduh zameni sa suvim i da se spreči kondenzacija na hladnim površinama.

Koristite ventilatore, klima uređaje i odvlaživače vazduha da regulišete temperaturu i vlažnost u prostorijama. Ventilatori će poboljšati cirkulaciju vazduha i sprečiti zadržavanje vlage u uglovima i pukotinama. Klima uređaji i odvlaživači će smanjiti vlažnost vazduha i ukloniti višak vode. Pazite da održavate i čistite ove uređaje redovno, jer mogu da budu izvor buđi i gljivica ako se zaprljaju ili zapuše.

Izbegavajte da sušite veš u zatvorenom prostoru, jer to povećava vlažnost vazduha i stvara povoljne uslove za rast buđi i gljivica. Sušite veš napolju, na terasi, balkonu ili u dvorištu, ili u sušilici za veš koja ima dobar odvod vazduha.

Smanjite količinu vlage koju proizvodite u kući. Kada kuvate, koristite poklopce za šerpe i tiganje, i uključite aspirator ili otvorite prozor. Kada se tuširate, koristite zavesu za tuš ili vrata za kadu, i uključite ventilator ili otvorite prozor.

Ukoliko ništa od ovoga ne urodi plodom, verovatno ćete morati da razmislite o ugradnji ventilacionog sistema za kuću. Ovo može da predstavlja malo veću investiciju, ali je garancija da više nećete imati problema sa vlagom, da će vaši zidovi ostati netaknuti, a vaše zdravlje sačuvano.

Nadamo se da su vam naši saveti bili od pomoći i da ćete ubrzo rešiti vaš problem sa vlagom.

Izvor: Promo
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još