VIŠE NOVCA - VEĆI BROJ GLODARA: Vašington ratuje sa pacovima

Prestonica SAD Vašington suočava se sa navalom sivih pacova, izazvanom blagim zimama i rastom stanovništva.

Gradske vlasti bore se da situaciju drže pod kontrolom pošto je u odeljenju za suzbijanje štetočina zabeležen rekordan broj poziva građana.

Džerard Braun, direktor odeljenja za kontrolu glodara u Vašingtonu, kaže da su blage zime poslednjih nekoliko godina omogućile glodarima da se neprekidno razmnožavaju.

Čak ni oštre zime nisu nužno pogubne po pacove. Sivi pacov živi u proseku osam meseci, a greje se tako što živi u podrumima ili pod zemljom. Duže izlaganje hladnoći iscrpelo bi mu zalihe hrane i onemogućilo da se neprekidno razmnožava. Odrasla ženka pacova ima jedan okot mesečno, odnosno oko 10 mladih.

U Vašingtonu je poslednjih godina, takođe, došlo do značajnog rasta stanovništva, ali i do ekonomskog napretka. Broj stanovnika porastao je na nešto više od 700.000, a Braun je istakao i da se broj restorana, barova i kafića u poslednje dve godine uvećao za 25 odsto.

- Više ljudi sa više novca znači više restorana, što znači više đubreta, što znači više hrane za pacove - objasnio je Braun.

To nije prvi put da Vašington ima problem sa pacovima. I nekadašni gradonačelnik Entoni Vilijams u svom govoru prilikom imenovanja na mesto prvog čoveka grada istakao je problem sa pacovima.

Aktuelna gradonačelnica Murijel Bouzer predvidela je sredstva u iznosu od 900.000 dolara za poboljšanje kontrole glodara i više zaposlenih u tom sektoru.

Gradske vlasti takođe nude finansijsku pomoć i subvencije restoranima koji ulažu u sopstvene mašine za preradu otpada koje pacovima onemogućavaju pristup hrani.

Građanima se savetuje da kante za smeće prskaju mešavinom vode i hidrogen peroksida.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još