NI U SANDUK, NI U URNU, VEĆ U ĐUBRIVO: Amerikanci pretvaraju preminule u kompost

Američka država Vašington usvojila je zakon prošle godine po kojem je omogućeno ljudima da, ako to žele, posle smrti budu pretvoreni u kompost. Ovog meseca, prva zvanično licencirana kompanija za proizvodnju ljudskog komposta otvorila je svoja vrata i ima dosta zainteresovanih.

"Recompose" je prva od nekoliko sertifikovanih kompanija kojima se dozvoljava da ljudske ostatke pretvara u prirodno organsko đubrivo.

Ljudsko telo se stavlja u kapsulu u kojoj se nalaze piljevina, seno i lucerka, a preko njega se stavlja dodatni sloj biljnog materijala. Telo se tu ostavlja 30 dana tokom kojih ga mikrobi i biljke prirodno razlažu.

Od svakog tela se dobije oko jedan kubni metar komposta koji, po želji, može da se donira nacionalnom rezervatu ili članovima porodice koji ako žele mogu i da iskoriste zemlju.

- Još nismo počeli sa radom, jer čekamo poslednje dozvole, ali imamo već 350 ljudi koji su nas izabrali - kaže Ana Svenson iz kompanije "Recompose".

Iako možda deluje bizarno i morbidno, ovakav način brige o mrtvacu je, kako kažu, i najprirodniji. Smrt i tradicionalni vidovi sahranjivanja u sve naseljenijem svetu su veoma "prljava" praksa.

Kod uobičajenog sahranjivanja u sanduku potrebna je velika logistika i infrastruktura. Planiranje grobalja, kopanje raka, pravljenje sanduka i spomenika predstavljaju ogromne izdatke.

Osim toga, u drugim delovima sveta koriste se i velike količine tečnosti za balsamovanje koja je veoma toksična.

Kremacija, s druge strane, isključuje mnoge od ovih aktivnosti i zahteva manje mesta, ali dovodi do zagađivanja koje nije malo. Prema procenama, svaka pojedinačna kremacija emituje koliko i prosečan automobil na putu od 800 kilometara.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još