Pazi metak...

Ovako je nekako profesor Kosta Bogdanović otvorio izložbu: "Đukić, Vorhol, Lihtenštajn, Veselman... pop-art, enformel, strip... repeticije iskustvenosti opšteg moderniteta i tragova umetničkih sloboda" 

"Crtačko slikarski i uslovno kolažirani radovi, slovni znaci, javno objavljen foto-materijal, strip kao čitanje odnosa slika- reč... duh vremena XX veka, ali ne sa notom nostalgije, niti idolatrije... Sve je poznato, a ništa od postojećeg na isti način ne znači poznato. Čini se da Branko Đukić svoje "pozajmice" vraća mnogo obogaćenije nego što su bile pre, kao pozajmljene."

"Mirka, pazi metak - Mudro zboriš stranče", "Valentina uči da slika", "Ti si slobodan", "Špijun na gubitku", "Murder", "U strahu su velike oči", "Riiing!", "Hallo!", "Bazooka Joe", "Nikad robom"... naslovi su radova, malog, srednjeg, velikog formata u kombinovanim tehnikama, obavezno - neobavezno postavljenim po zidovima - stripovima galerije. 

Sveže je i unutra i napolju, u gradu pada kiša, a u galeriji sasvim druga vrsta osveženja. Mladi ljudi, što umetnici, što ljubitelji umetnosti, njihovi profesori, studenti tih profesora i ostale kolege. Poneko se samo sklonio od kiše, ali i ti su se, nekako, uklopili. Morao sam malo da se guram da bih došao do slika i pića. Iskusno sam uspeo, mada, istini za volju, veća borba je bila oko pića.

Provokativno - atraktivno, ali ne i opterećujuće - neobavezujuće, intrigantno - novo, ali ne i bez opštih mesta u umetnosti, zanimljivo, ali ne i ne nezanimljivo... (Šta sam sad rekao???), razumite kako hoćete, ili jednostavno prošetajte do izložbe, a bilo bi lepo da šetate po kiši, koja traje od četvrtog do 23. septembra 2007. godine i tu se sigurno ne završava, ne kiša - nego umetnost. 

I da ne zaboravim: Hvala Branko što si me vratio u vreme budućnosti umetnosti koju sam nekad mnogo voleo, i sad više ne znam ko je dvosmislen i ko je kome ko i ko kome šta radi, i zato: 

Ako vam ja kažem: Mirka, pazi metak. 
Vi mi odgovorite: Mudro zboriš stranče. 
(Hvala Gagi što mi hvališ izložbu!)

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još