Privatnici „vuku“ 60 odsto duga

„Zasluga“ za dosadašnji ali i budući rast spoljnog duga pripada privatnom sektoru, odnosno preduzećima i bankama. Prema podacima Narodne banke Srbije, kaže u izjavi za „Privredni pregled“ Saša Đogović, ekonomista i saradnik Instituta za tržišna istraživanja, u junu je spoljni dug dostigao oko 21 milijardu dolara i četiri i po odsto je veći od onog u prethodnom mesecu i to pre svega zahvaljujući zaduživanju privatnog sektora. Spoljni dug javnog sektora, koji je inače u martu bio i znatnije smanjen u odnosu na prethodnu godinu usled prevremenog razduživanja prema MMF−u, u odnosu na kraj prošle godine smanjen je 0,6 odsto. 

Sasvim suprotno se, objašnjava Đogović, desilo sa privatnim sektorom, jer je dug preduzeća i banaka sa lanjskih oko 11,1 milijardi dolara povećan na oko 12,7 milijardi dolara ili za čak 13,8 odsto. 

Na ovaj način udeo privatnog sektora u ukupnom spoljnom dugu Srbije narastao na prošlogodišnjih 56,9 odsto na 60,1 odsto u junu ove godine, uz istovremeno smanjenje učešća javnog sektora u kreiranju spoljnog duga sa 43,1 na 39,9 odsto.

Svoju tvrdnju o rastu spoljnog duga Srbije, pogotovu o udelu privatnog sektora Đogović potkrepljuje i podacima o tome da je ukupan inodug Srbije pre sedam godina bio „težak“ oko 10,8 milijardi dolara, a da je javni sektor u njemu učestvovao sa bezmalo 8,8 milijardi dolara, dok je privatnom sektoru „pripadalo“ samo oko dve milijarde dolara. U prvom polugođu ove godine, međutim, javni sektor je svoj dug smanjio na oko 8,4 milijardi, a privatni povećao na već pomenutih bezmalo 12,7 milijardi dolara. („Pregled“)

Pogledajte još