Fotografije kupljene za 45 vrede 200 miliona dolara

LOS ANĐELES, 28. jula 2010. (Beta-AFP) - Šezdeset pet negativa na staklenim pločama koji su pre deset godina kupljeni za 45 dolara, delo su čuvenog američkog fotografa Ansela Adamsa i vrede više od 200 miliona dolara, ustanovili su eksperti različitih struka koji su ih analizirali.

Rik Norsidžijan kupio je 2000. u antikvarnici u Fresnu kutiju punu negativa na staklenim pločama, napisao je srećni Amerikanac na svom sajtu. Norsidžijan, po zanimanju umetnik, razvio je fotografije i primetio veliku sličnost sa radovima Ansela Adamsa (1902-1984), čuvenog po crno-belim snimcima sa američkog zapada, pre svega iz parka Josemiti.

Dokazivanje da je reč o Adamsovim radovima trajalo je godinama. "Ne postoji zvanično telo koje može da potvrdi autentičnost fotografija, za razliku od slika, a na njima nema ni potpisa koje delo povezuje sa umetnikom", objasnio je u saopštenju Norsidžijanov advokat Arnold Piter, koji je rukovodio procesom potvrde autentičnosti. U tome su učestvovali eksperti različitih oblasti, koji su pronašli mnoštvo dokaza da je reč o radovima čuvenog fotografa, čijih je 5.000 negativa - trećina njegovih radova iz mladosti - izgorelo 1937. u požaru u njegovoj mračnoj komori.

Pogledajte još