Dodik za otrežnjenje Srbije

BEOGRAD, 28. jul 2010. (FoNet) - Srbija će morati da se osvesti da je Kosovo sve manje njen deo, izjavio je premijer Republike Srpske Milorad Dodik i naglasio da bi, u ovom trenutku, odluka Republike Srpske da raspiše referendum o otcepljenju bila čist avanturizam.

Dodik je rekao da je predsedniku Srbije Borisu Tadiću preneo da ne veruje u dobar ishod koncepcije Srbije pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (UN).

"Priča o nastupu u Generalnoj skupštini UN neće se završiti ništa bolje. Mislim da će to biti još veći poraz. A, posle toga više ne možete ništa", rekao je Dodik za Novosti.

Niko se neće sažaliti nad Srbima, jer je ovo priča o moći, a moć kreira pravo, dodao je on.

"Srbiji nije interes da joj se Kosovo vrati. To je ogromno političko telo, ona bi se vrlo brzo mogla naći u situaciji da, zbog ispunjavanja raznih standarda, bude prinuđena da Albancima prepusti mesto predsednika ili premijera", objasnio je Dodik i rekao da samo poziva "na otrežnjenje".

"Zašto ne izaći sa uslovima", naveo je Dodik, "ako želite da priznamo nezavisnost jednog dela Kosova, onda tražimo da sever pokrajine ostane u Srbiji, da srpski narod u delu koji ostaje van teritorije dobije poseban status, da se zaštite spomenici i manastiri".

Dodik je naglasio da je Republika Srpska uz Srbiju "i kad greši".

Pogledajte još