Komitet UNESKO-a odložio odluku o baštini na Kosovu

BEOGRAD, 28. jula 2010. (Beta) - Komitet za svetsku baštinu UNESKO-a odložio je u sredu u Braziliji usvajanje Odluke o stanju konzervacije "Srednjovekovnih spomenika na Kosovu (Srbija)", koja treba da zaštiti interese Srbije.

"Važno je, ipak, da je tačka ove godine otvorena i da je diskusija ušla u zapisnik. U razgovorima s drugim delegacijama konstantovano je da je učinjeno sve u okviru mogućeg", rekao je agenciji Beta ministar kulture Nebojša Bradić koji predvodi delegaciju Srbije na 34. zasedanju Komiteta UNESKO-a u Braziliji.

Odluka o stanju konzervacije "Srednjovekovnih spomenika na Kosovu (Srbija)" formulisana je tako da zaštiti interese Srbije u vezi sa zaštitom manastira Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija i crkve Bogorodice Ljeviške, koji se nalaze na Listi svetske baštine u opasnosti.

Naredna rasprava predviđena je za sledeću godinu. Odlaganje rasprave predložile su Francuska i Švajcarska, što je prihvatilo 11 od ukupno 21 države članice Komiteta, tri države su bile uzdržane, a šest je glasalo za raspravu. Podršku Srbiji dali su Rusija, Kina, Brazil, Južnoafrička Republika, Mali i Meksiko.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.