Koncert Simfonijskog orkestra RTS-a uz tradicionalne kineske instrumente povodom Kineske Nove godine

U sredu, 23. januara, u Kolarčevoj zadužbini, sa početkom u 20 časova, održaće se koncert povodom Kineske Nove godine. Na koncertu će nastupati troje solista iz Kine, uz pratnju Simfonijskog orkestra RTS-a. Solisti će svirati na drevnim kineskim instrumentima pipi, zengu i erhu, a orkestrom će dirigovati hrvatski dirigent, Miran Vaupotić.

Pored poznatih dela Šostakoviča, Čajkovskog, Hačaturijana, publici će biti predstavljena i dela kineskih kompozitora. Tradicionalnu novogodišnju atmosferu daće izvođenje delova iz baleta "Krcko Oraščić", Petra Iljiča Čajkovskog.

Beogradskoj publici će se predstaviti troje solista iz Kine – Džang Pei na zengu, Tu Šansjang na pipi i Bai Ju na erhu. Dirigent Miran Vaupotić imaće prvi put priliku da diriguje Simfonijskim orkestrom RTS-a. U svojoj bogatoj umetničkoj karijeri Vaupotić je dirigovao uglednim orkestrima i operskim ansamblima širom Amerike, Azije, Bliskog Istoka i Evrope, a samo neka od njih su – Londonski simfonijski orkestar, Malteška filharmonija, Nacionalni orkestar Argentine, Zagrebačka filharmonija i drugi. Miran Vaupotić osvojio je prvu nagradu na 12. međunarodnom takmičenju dirigenata Aram Hačaturjan u Jermeniji, kao i posebnu nagradu "Hajdn" za najbolju interpretaciju simfonija Jozefa Hajdna.

- Radujem se što ću prvi put dirigovati Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Beograd, verujem da ćemo ostvariti lepu saradnju, a uvek je posebna čast učestvovati u projektu koji razvija međukulturalne odnose i gde ćemo spojiti repertoarnu muziku Evrope i daleke nam Kine. Kroz njihove sjajne soliste i vrlo pitku, a opet egzotičnu muziku, približićemo ovdašnjoj publici tu bogatu i drevnu kulturu - izjavio je dirigent Miran Vaupotić.

Simfonijski orkastar RTS-a, koji deluje u okviru Muzičke produkcije RTS-a, jedan je od naših najreprezentativnijih ansambla, osnovan još davne 1937. godine. O samih početaka imao je jasno profilisane umetničke pravce delovanja, usmerene ka afirmisanju i negovanju nacionalne muzičke baštine, ali i kapitalnih dela svetske literature. Ovakva programska politika, koju je utemeljio prvi dirigent, Mihaijlo Vukdragović, zadržana je i tokom više od sedam decenija duge izvođačke prakse, koju su svojim radom obeležili šefovi-dirigenti Mladen Jagušt, Vančo Čavdarski i Bojan Suđić, koji je od 2005. pa do danas njegov umetnički direktor. Kroz istoriju, saradnju sa orkestrom su ostvarili najznačajniji domaći i inostrani umetnici, solisti i dirigenti. Simfonijski orkestar RTS-a danas je moderan ansambl, koji prati svetske tendencije u interpretaciji muzike.

Koncert se organizuje u saradnji sa Kancelarijom za kulturu kineske provincije Hebei, a zbog izuzetnog značaja, očekuje se prisustvo i visokih delegata, kao što je ambasador Kine u Srbiji. Karte po ceni 300, 400 i 500 dinara mogu se kupiti na blagajni Kolarčeve zadužbine.

Džang Pei, je nacionalna prvakinja Heibei plesno-pevačke trupe, član Udruženja muzičara Kine i član saveza Udruženja muzičara zenga. U svojoj karijeri dugoj više od decenije, osvojila je mnoge nagrade svirajući zeng među kojima su i - treću nagradu Dafengbei nacionalnog takmičenja 1997. godine, zlatnu nagradu na Svetskom muzičkom festivalu u Italiji u sekciji Narodni instrument 2000. godine i zlatnu medalju zajedno sa svojim ansamblom na Međunarodnom festivalu u Severnoj Koreji 2007. godine. Nastupa u mnogim zemljama uključujući Englesku, Italiju, Japan, Katar, Maleziju i Severnu Koreju. Godine 2014. nagrađena je titulom umetnika profesionalne izvrsnosti i integriteta.

Jedan od najuticajnijih virtuoza na pipi Tu Šansjang održao je više od 3000 koncerata među kojima je i prvi istorijski recital na tom instrumentu u prestižnom Karnegi Holu u Londonu. Turneje su ga vodile na različite strane sveta - Japan, Kina, SAD, Kanada, Francuska, Rusija samo su neke od zemalja u kojima je nastupao. Diplomirao je u Šangaju, a magistrirao u Tokiju. Svirajući pipu, tradicionalni kineski instrument sa četiri žice, spaja tradiciju sa savremenom muzikom. Pipa je jedan od najpopularnijih kineskih instrumenata, a svira se u Kini skoro dve hiljade godina.

Bai Ju je solistkinja koja će se beogradskoj publici predstaviti svirajući erhu, gudački instrument sa dve žice, u zapadnom svetu poznat i kao kineska violina ili kineske dvožičane gusle. Kao svestran instrument erhu se koristi u tradicionalnim i modernim muzičkim smerovima poput popa, roka, džeza i sl. Bai Ju je nastupala na koncertima širom Evrope i Azije, posebno osvajajuću publiku svojom veštinom da tradicionalnim instrumentom iznese moderne zvukove.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još