Položen kamen temeljac za fabriku hrane za kuće ljubimce

HRTKOVCI, 1. avgusta 2010. (Beta) - U selu Hrtkovci nedaleko od Rume u nedelju je postavljen kamen temeljac za novu fabriku hrane za kućne ljubimce, čija je vrednost 10 miliona evra.

Fabrika, koju grade francuska firma ATM PET FOOD, partneri iz Srbije i slovenački partner, prva je grinfild investicija u Sremu.

Polaganju kamena temeljca prisutvovao je član Vlade Vojvodine Miroslav Vasin koji je izrazio značaj ove investicije u Hrtkovcima.

"Velika je stvar što smo počeli svečanost intoniranjem sve tri himne, jer za nas ova svečanost znači život. Ova investicija je više od novčanog ulaganja i predstavlja korak ka Evropskoj uniji. Posebno je značajno što je ona u Hrtkovcima, jer je svaka pozitivna poruka iz Hrtkovaca danas veoma značajna", rekao je Vasin.

U ime francuskog investitora, direktor izvoza fabrike ATM PET FOOD Frank Dubrul rekao je da će fabrika biti "gotovo identitična fabrici u Fancuskoj", kao i da će "jedan deo proizvođe ostati na srpskom trzištu, a veći deo ići u Sloveniju, Grčku, Rusiju i Tursku".

Planirano je da fabrika bude završena za godinu i po dana i da u prvoj fazi godišnje proizvede 36.000 tona hrane za pse i mačke, dok će posle završetka projekta imati kapacitet od 100.000 tona godišnje.

U fabrici će sledeće godine posao dobiti 30 radnika, a završetkom projekta između 140 i 150.

Prvobitno je fabrika trebalo da se gradi u Poljskoj, ali je slovenački partner odlučio da to bude Srbija, kako bi iskoristio blizinu, ali i ugovore sa Ceftom i Rusijom.

Francuska je jedan od najvećih proizvđača suve hrane za pse i mačke i godišnje proizvede 135.000 tona hrane.

Pogledajte još