... For a Little Fun?

We might come from hell,
But we're too young to tell...

(Tiger Lillies, Little Boys Blues)

Ovako je naslovio svoj likovni osvrt Branislav Dimitrijević, istoričar i teoretičar umetnosti, a tekst počinje ovako: Savremeni pop-kulturni proizvodi poput kratkih animiranih filmova iz serijala Happy Tree Friends-a čiji likovi se pojavljuju u novoj seriji slika Dejana Kaluđerovića (... ) Nijedan naš pogled na svet komercijalne eksploatacije dece ne može biti isti nakon upoznavanja s Dejanovim radovima.

A Viktorija Preston, nezavisni kustos i kritičar se pita: Devojčice u keceljicama ili pretpubertetlijske rok-ribe: Šta nam je donelo sutra?

O Dejanu Kaluđeroviću i negovom delu mnogo toga je rečeno. Razlog je jasan -  njegovi radovi mnogo, kompleksno, sadržajno, iskreno... govore o onome o čemu često drugi ćute. 

Zloupotreba i upotreba dece u savremenom potrošačkom društvu, nije nešto novo - koreni su duboki i daleki. Promenila se samo forma. Ovom temom umetnik se bavi kroz estetiku koju podređuje empatiji -  empatiji koja služi estetici, pa i etici. Tu negde, ali ne samo tu, je i veličina ovog mladog i velikog umetnika.

Ozbiljan pristup temi koja je negde na površini - neozbiljna. Kada kažem neozbiljna mislim dečja. Skoro zabavan izgled dat je sadržajima koji su zastrašujeće teški. Mislim na priču koja je tu negde, ispod same površine. Sve ovo  daje ovoj stvarnosti detinje svesti realnu sliku promišljanja ozbiljnih - odraslih - koja nas upućuje, da ne kažem tera, na razmišljanje: Šta to radimo?

Posle gledanja dečjih crtanih filmova, ali i onih za odrasle, treba se setiti kritike naivne i "nevine" zabave koja je upućena onima koji hoće da je razumeju. Dejanova vrsta kritikovanja ove pojave je prihvatljiva i direktno i jednostavno i iskreno iskazana. Ima moju podršku i podršku  Muzeja savremenih umetnosti u Beogradu, mnogih velikih galerija i muzeja, istoričara i teoretičara umetnosti, kustosa, galerista, mecena, kolekcionara, umetnika... sve se to lepo videlo na otvaranju izložbe u Salonu MSUB. Publika je reagovala onako kako je samo i mogla -  odobravajući rad umetnika. 

I vaša podrška nikad neće biti suvišna. Izložba je otvorena od 10. septembra do 4. oktobra 2007. godine. 

Can I Change My Career For A Little Fun? -  Can You Change Your Career...

Dragan Kljajić

Pogledajte još