ISTRAŽIVANJA POKAZALA: Pušenje nargile štetnije od cigareta

Pušenje nargile sve je popularnije. Međutim, mnogi ne znaju da je pušenje nargile opasnije od pušenja cigareta.

Pušenje nargile opasnije je po zdravlje od cigareta, jer u proseku traje od 30 minuta do sata, za razliku od petominutne pauze za cigaretu, čime se produžava izlaganje toksinima i štetnim hemikalijama, pokazuju istraživanja.

- Pušenje cigareta u svetu je dostiglo najniži nivo u svojoj istoriji, ali pušenje nargile sve je popularnije, posebno među mladima. Naučnici su zabrinuti da postoji mogućnost nove epidemije - piše "Zdravlje 24 sata" (Health24).

Iako se u prošlosti smatralo egzotičnom razonodom i kulturnim fenomenom Bliskog istoka, pušenje nargile u poslednjih nekoliko godina proširilo se u Evropi i Severnoj Americi.

- Kada sam započeo ovo istraživanje pre 20 godina, nisam ni slutio da će ovo postati globalni problem. Sa Bliskog istoka nargila se preselila u SAD i to je jedna od glavnih atrakcija među mladim Amerikancima - rekao je dr Vasim Mazijak, profesor i šef Odeljenja za epidemiologiju na Međunarodnom univerzitetu Florida u Majamiju.

Prema procenama centara za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 2,6 miliona odraslih u SAD, ili jedan odsto ukupnog stanovništva, intenzivno je pušilo nargile u 2017. godini, dvostruko više u odnosu na pre nekoliko godina.

Najčešće nargilu puše mladi od 18 do 24 godine, ali i deca.

Za razliku od duvana u cigaretama, duvan za nargilu može imati različite ukuse, što se dopada mlađim potrošačima. Taj duvan proizvodi aromatični dim koji je lakši i prijatniji za udisanje od duvanskog.

Iako se još sprovode istraživanja o uticaju pušenja nargile na zdravlje, preliminarni nalazi pokazuju da to sigurno nije bezopasno.

- Pušenje nargile je verovatno opasno barem koliko i pušenje cigareta. Kada je reč o određenim kancerogenim materijama i toksinima, nargile su dosta opasnije od njih - rekao je Mazijak.

Pušenjem nargile u telo unosite znatno veću količinu dima, katrana i nikotina nego što ih unosite cigaretama, pokazalo je istraživanje iz 2016. godine.

Izvor: Health24/B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.