Performans „Prodavnica praznine“ Jusufa Hadžifejzovića

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda u subotu 2. februar u periodu od 14.00 do 18.00 časova održaće se performans pod nazivom "Prodavnica Praznine" Jusufa Hadžifejzovića.

Odmah nakon performansa u 18.00 časova biće održan razgovor o izložbi "Umetnik (ni)je prisutan", a učesnici su Danijela Purešević (kustoskinja izložbe), Darka Radosavljević (krtitičarka i kustoskinja), Milanka Todić (profesorka istorije umetnosti na Fakultetu primenjenih umetnosti). Razgovor će moderirati Katarina Kostandinović istoričarka umetnosti.

U tekstu kataloga izložbe Jusuf Hadžifejzović kaže:

- O anti-slikarstvu ili o radovima, koji nemaju značenje. Moji radovi na kartonskim kutijama nisu umjetničke slike. Ja markiram ili beležim bojom mesta na kartonskoj ambalaži, gde su boravili produkti, koji su svojom težinom utisnuli tragove, tokom transporta od proizvođača do potrošača. Tu seriju radova sam nazvao: Markirane praznine. Markirane praznine nastaju mojom intervencijom po odbačenoj kartonskoj ambalaži, ispunjavajući bojom udubljenja u valovitom kartonu. Nemam ambiciju da nešto predstavim, poručim, dočaram ili da komuniciram, osim da evidentiraim ta mesta gde je nekada boravila potrošačka roba. Kartonska kutija, na kojoj su bojom ispunjeni tragovi proizvoda, je kutija sa mojom intervencijom i ništa više. Ona je nastala mojom odlukom, skoro iz ničega, upotrebom siromašnih materijala, bez predhodne pripreme, a estetika je maksimalno izbegnuta, onoliko koliko se estetika može izbeći. (Jusuf Hadžifejzović, Cheongju, Južna Koreja, novembar, 2018)

Jusuf Hadžifejzović rođen je 1956. godine u Prijepolju. Slikarstvo je studirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Stojana Ćelića. Postdiplomske studije završio je na Državnoj umetničkoj akademiji u Dizeldorfu, u klasi prof. Klausa Rinkea. Jedan je od osnivača projekta Jugoslovenska dokumenta u Sarajevu, a kasnije i kolekcije Ars Aevi, budućeg sarajevskog muzeja savremene umetnosti. Samostalno je izlagao širom sveta, učestvovao je na mnogobrojnim relevantnim međunarodnim grupnim izložbama, od Berlina do Koreje. Živi i radi u Antverpenu i Sarajevu.

Foto: Promo

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.