„Srbijagas“ gradi gasovod u RS

Instalacijama do Banjaluke i Novigrada bila bi omogućena gasifikacija gradova u Republici Srpskoj

Predstavnici Srbijagasa i Vlade Republike Srpske razgovarali su o zajedničkom investiranju u izgradnju magistaralnog gasovoda koji bi povezivao RS sa Srbijom, prenosi juče internet sajt Enerdžiobzerver. Kako je navedeno, reč je o zajedničkom strateškom projektu Veća za saradnju Srbije i Republike Srpske koji bi omogućio izgradnju gasovoda do Banjaluke i Novigrada i stvorio prostor za gasifikaciju gradova u Republici Srpskoj.

Sastanak delegacije Srbijagasa koju je predvodio generalni direktor Miloš Milanković sa ministrom energetike, privrede i razvoja RS Rajkom Ubiparipom održan je u ponedeljak u Banjaluci, pre jučerašnje posete ministara iz Srbije. Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Popović je za Enerdžiobzerver kazao da razlozi za saradnju Srbije i RS počivaju isključivo na jakim uzajamnim ekonomskim i energetskim potrebama, i da nisu politički projekat razgradnje elektroenergetskog sistema Bosne i Hercegovine.

„Postoji teritorijalna povezanost elektroprivreda što omogućava postizanje sinergije u radu ta dva sistema i postoje značajne mogućnosti za zajedničko iskorišćenje preostalog hidropotencijala sliva reke Drine“, ocenio je on. Podsećanja radi, iskorišćavanje preostalog hidropotencijala sliva reke Drine, podrazumeva izgradnju hidroelektrane Buk Bijela, sa instalisanom snagom od oko 150 megavata, HE Srbica (Foča) snage 55 megavata, ali i još šest hidrocentrala ukupne snage od oko 625 megavata. Popović je kazao da će tema sastanka sa Miloradom Dodikom biti definisanje pojedinačnih projekata, a da će način finansiranja biti razmatran nakon tog koraka. („Pregled“)

Pogledajte još