Jelić: Nije bilo nikakvih zakulisnih radnji

Predsednik Republike Srpske Milan Jelić rekao je juče novinarima u Banjaluci da je poslovnik o radu Veća za praćenje i realizaciju Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Srbije i RS upućen na uvid Kancelariji visokog predstavnika u BiH. Jelić je rekao da je o potpisanom Sporazumu, kao i njegovoj ratifikicaiji i o nedavno održanoj sednici Veća za saradnju, koje čine zvaničnici Srbije i RS, bilo reči tokom jučerašnjih razgovora sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Metjom Rajkroftom.

„Rekao sam Rajkroftu da tokom sednice Veća za saradnju nije bilo nikakvih političkih ili zakulisanih radnji, kako se to pokušava predstaviti u javnosti od strane političkih predstavnika u Federaciji BiH“, rekao je Jelić. Predsednik RS je istakao da se radi o pravu RS da sklapa specijalne paralelne veze sa Srbijom na osnovu Dejtonskog sporazuma. On je odbacio tvrdnju predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića da potpisani Sporazum treba ratifikovati u Parlamentarnoj skupštini BiH, a ne u Skupštini RS, kako je to i urađeno.

„Nema potrebe da se vrši ratifikacija u Parlamentarnoj skupštini BiH, jer Ustav BiH omogućava entitetima da sklapaju specijalne odnose sa SRJ, odnosno Srbijom“, rekao je Jelić. Navodeći da je tokom ovog sastanka bilo reči i o promenama Ustava BiH, kao i o reformi policije, Jelić je rekao da Dejtonski sporazum treba biti osnova za dogovor o ovim pitanjima. („Pregled“)

Pogledajte još