Bosna, Meka za naše proizvode

Iako je Zastupnički dom Parlamenta BiH prihvatio CEFTA sporazum, već 5. septembra doneo je zakon kojim se menjaju odredbe CEFTA i kojim se uvode carine od 40 odsto na uvoz mleka, mesa i mesnih prerađevina iz Hrvatske i Srbije 

Privrednici severnog Banata i Potisja i ove godine učestvovali su na Međunarodnom sajmu „Eko Bis 2007“ u Bihaću na kome je bilo oko 70 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Češke i Srbije. Navedeni festival zdravog života okupio je predstavnike firmi iz oblasti proizvodnje hrane i pića, ekološke (organske) hrane, tekstila i tekstilnih proizvoda, kožne galanterije, kao i turističke organizacije koje su promovisale lovnu, ribolovnu i banjsku ponudu. Inače, ovaj sajamski nastup Kikinđani su organizovali u saradnji sa Privrednom komorom Unsko−sanskog kantona, a privrednici su, u dogovoru sa Privrednom komorom Banjaluke, imali određene susrete i na banjalučkom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije.

Na Sajmu od preduzeća iz ovog područja, na zajedničkom štandu Regionalne privredne komore Kikinda, učestvovali su kikindska preduzeća: a.d. „Kikindski mlin“, „Blik Produkt“, „NIC“, d.o.o. „Gaucho“, s.z.t.r. „Pavlov“ i Turistička organizacija Kanjiže. Oni su bosanskohercegovačkom tržištu ponudili neke, od već tamo veoma dobro poznatih artikala, kao što su brašno i testenine, ali i višeslojnu ambalažu za prehrambenu industriju, kafemate, plastenike, kožnu galanteriju i banjsko−turističke mogućnosti Kanjiže. Tokom sajma oni su se susreli i sa privrednicima iz dva bosanska kantona Unsko− sanskog (opštine Bihać, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Bužim, Cazin, Ključ, Sanski Most i Velika Kladuša) i Posavskog (opštine Domaljevac − Šamac, Odžak, i Orašje).

Severnobanatsko−potiske firme imaju suficit u poslovanju sa Bosnom i Hercegovinom od 9,869.641 evra, jer je u prvih sedam meseci ove godine izvezeno za 10,581.049 evra, dok je istovremeno uvoz bio svega 711.408 evra. Najveći izvoznik sa ovog područja je „Kikindski mlin“, a robu vredniju od milion evra prodali su još i „Potisje−Tondach“ Kanjiža, „Božur“ iz Banatskog Velikog Sela, „Kikinda auto“ i „Toza Marković“ iz Kikinde. Najprodavaniji artikl je crep − 1,757.178 evra, a potom slede pšenica − 1,141.814, kukuruz − 1,039.444, pšenično brašno − 1,024.122... Najviše deviznih sredstava potrošeno je u Bosni za kupovinu obrađenog drveta 158.970 evra, konzervisanih krastavaca kornišona − 121.609, i za nabavku kaolinske gline − 65.678 evra, a najveći uvoznici su novokneževačka „Aleva“, kanjiški „Hopex“ i kikindski „Toza Marković“. Kako će se razmena odvijati u narednom periodu ostaje da se vidi. Naime, iako je Zastupnički dom parlamenta BiH prihvatio CEFTA sporazum, već 5. septembra doneo je zakon kojim se menjaju odredbe CEFTA i kojim se uvode carine od 40 odsto na uvoz mleka, mesa i mesnih prerađevina iz Hrvatske i Srbije, tako da će to verovatno uticati na promet u narednom periodu. („Pregled“)

Pogledajte još