Strujni „udar“ počinje 2016?

U narednih deset godina Srbija će, kao i druge zemlje regiona, morati da izgradi velike energetske kapacitete ukoliko ne želi da se suoči sa oskudicom struje i u osetnoj meri se okrene uvozu, rečeno je juče na predstavljanju studije „Energetika u jugoistočnoj Evropi − pravni pregled za Kosovo i Srbiju“.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je da strategija razvoja energetike i zakoni koji regulišu ovu oblast nisu dovoljni ukoliko javnost nema informacije o efektima odluka koji će se donositi, o rezultatima koje će odluke u energetici donositi i o posledicama na životnu sredinu. Građani moraju biti informisani o tome „da li će se smrzavati ili će kupovati skupu struju iz inostranstva“, kazao je Šabić, uz napomenu da „malo preteruje“, ali da tom izjavom ukazuje na značaj teme. On je ocenio da je loše što Srbija još nije ratifikovala Protokol iz Kjota, ali i Arhušku konvenciju, prema kojoj javnost treba i da utiče na sve što se tiče životne sredine.
Autor studije izrađene pod pokroviteljstvom Evropskog pokreta u Srbiji Aleksandar Kovačević ukazao je da je „energetska intenzivnost“ u Srbiji sve viša u poslednjih 17 godina, što znači da se stalno povećava odnos isporučene primarne energije prema bruto domaćem proizvodu (BDP). Prema podacima iznetim na konferenciji, energetska intenzivnost u našoj zemlji je pet puta veća od svetskog proseka a emisija ugljenika prema BDP je 6,6 puta veća od svetskog proseka. Kovačević je istakao da za poboljšanje ovog bilansa i očuvanje životne sredine tehnički razvoj nije presudan, jer jednaki značaj, kako je pokazalo iskustvo razvijenih zemalja, imaju propisi iz drugih domena poput fiskalne politike i saobraćaja. Kroz Ugovor o energetskoj zajednici jugoistočne Evrope, čiji je Srbija potpisnik, naša zemlja može da se služi naprednim evropskim pravnim okvirom u energetici, istakao je Kovačević.

Najveći izvoznik struje u jugoistočnoj Evropi su Rumunija i Bugarska, za njima sledi Bosna i Hercegovina, a Srbija ima sezonske viškove, kazale je Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji. Međutim, naša zemlja će 2016. godine postati veliki uvoznik ako ne izgradi značajne kapacitete, a isto važi i za većinu drugih zemalja regiona, ukazala je ona. („Pregled“)

Pogledajte još