Iskoristiti nove izvore energije

Na preko 3.500 kvadratnih metara u Hali 2, nivo A i S predstaviće se više od 120 domaćih i stranih izlagača

Na Beogradskom sajmu juče je počeo Treći međunarodni sajam energetike „Energetika 2007“ i Četvrti međunarodni sajam zaštite životne sredine „Ekofer“ (ECOFAIR), koji će trajati do 14. septembra.
Srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović rekao je otvarajući sajam da Srbiju u godinama koje dolaze čekaju mnogobrojni izazovi u energetskom sektoru i da se mora naći način brzog povećavanja proizvodnje električne energije. „Moraju se ojačati i prenosni kapaciteti, rešiti pitanje snabdevanja gasom tokom zimskih meseci“, rekao je Popović i naglasio da se „rudarstvo mora izdići iz sadašnjeg stanja u privrednu granu koja će biti zamajac dela srpske privrede“. Energetika se mora promovisati i kao čuvar životne sredine, rekao je Popović i ukazao da je to zajednički posao Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva za zaštitu životne sredine. „Mora se početi i sa korišćenjem alternativnih i obnovljivih izvora energije jer se u ovoj maloj i siromašnoj zemlji mora iskoristiti svaki potencijal“, rekao je on.

Ministar za zaštitu životne sredine Saša Dragin rekao je na otvaranju Četvrtog sajma ekologije da je veoma važno da svaki čovek vodi računa i ne ugrožava životnu okolinu. „Razvijene zemlje svakog dana posvećuju pažnju zaštiti životne sredine i važno je da Srbija što pre uhvati priključak i dostigne standarde iz te oblasti koji važe u razvijenoj Evropi“, rekao je Dragić. Ministri su posle otvaranja sajmova obišli štandove izlagača. Na preko 3.500 kvadratnih metara u Hali 2, nivo A i S predstaviće se više od 120 domaćih i stranih izlagača iz oblasti električne energije, gasa, nafte, rudarstva i obnovljivih izvora energije, među kojima su NIS Novi Sad, Elektromreže Srbije, Institut Mihajlo Pupin Beograd, Yugotrade Beograd, ABB Beograd, Sever Subotica, Simens Beograd, Minel Kotlogradnja, Prva petoletka Trstenik, Krušik Valjevo... Učestvuje i oko 130 izlagača iz oblasti zaštite životne sredine.

Ove godine prvi put se grupno predstavlja i Privredno−gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine sa firmama Energoinvest iz Sarajeva, Rudstroj iz Kaknja, rudnici mrkog uglja Banovići i Đurđevik i drugi. Juče je tom prilikom i potpisan na sajmu Memorandum o razumevanju između Privredno−gospodarske komore Federacije BiH, Privredne komore Srbije i Agencije za energetsku efikasnost Republike Srbije.

Udruženje čeških privrednika se predstavlja sa 14 preduzeća iz oblasti obnovljivih izvora energije. Interes na EKOFAIR−u našlo je i 130 domaćih i stranih izlagača. Promociju svojih aktivnosti na sajmu će imati PKS Srbija, instituti „Kirilo Savić“, „Jaroslav Černi“ i „Vinča“. Grupni nastup na ovogodišnjoj manifestaciji imaće Privredna komora Republike Srpske − odsek za reciklažu, Agencija za investicije i razvoj trgovine Republike Mađarske sa 12 firmi koje se bave poslovima iz domena zaštite životne sredine, dok Hrvatska gospodarska komora nastupa sa deset firmi. („Pregled“)

Pogledajte još