NAJZDRAVIJI SPORT ZA SVE UZRASTE: Plivanjem unapređujemo i telo i duh

Poznato je da nema zdravlja bez fizičke aktivnosti, ali većini nije lako da odabere odgovarajuću. Međutim, postoji sport koji podjednako odgovara osobama svih uzrasta, blagotvoran je i opušta a ne dovodi do povreda. U pitanju je, naravno, plivanje, koje je ljudima urođena refleksna radnja. Bebe u bazenu instinktivno izvode pravilne pokrete u vodi jer ne osećaju strah.

Iako se za blagodeti plivanja zna od davnina, tek je u 20. veku, sa izgradnjom bazena postalo masovna aktivnost. Popularnosti plivanja doprinele su ne samo zdravstvene prednosti, već i to što je ono jedina fizička aktivnost u kojoj mogu uživati odrasli i deca, oni koji su u top formi i oni sa viškom kilograma, a osim toga dokazano je da boravak u vodi opušta i doprinosi boljem kvalitetu sna, te intelektualnim kapacitetima.

Zapravo, skoro da ne postoji segment čovekovog duha i tela na koje plivanje ne utiče blagotvorno. Pre svega, prilikom plivanja, telo se nalazi u skoro bestežinskom stanju, zglobovi se ne opterećuju pa je isključena mogućnost povreda, iako je istovremeno svaki deo tela aktivan. Dakle, bez velikog napora i rizika, plivanjem unapređujemo i telo i duh, a da bismo osetili blagodeti, dovoljno je plivati svakodnevno pola sata ili nekoliko puta nedeljno po sat vremena, kažu stručnjaci.

Za osobe sa viškom kilograma, nema boljeg sporta – zglobovi se ne opterećuju a za isto vreme potroši se duplo više kalorija nego hodanjem. Što je još bolje, posle plivanja nećete biti toliko gladni, pošto tokom ove aktivnosti telesna tempretura ne raste.

Dakle, nemate izgovor – plivajte!

Autor: Nadlanu.com
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još