Univerzijada i Varteks prekršili zakon?

Hrvatska kompanija „Varteks“ saopštila je juče da još nije dobila zvanično obaveštenje o eventualnom preispitivanju ugovora sa „Univerzijadom Beograd“. 

„Verujemo da je na odluku organizatora da izabere „Varteks“ za službenog partnera Univerzijade, osim uslova iz ponude, uticalo i naše iskustvo iz učešća u Univerzijadi u Zagrebu, kao i potvrđeni kvalitet i pozicija na tržištu u regionu“, naveo je predsednik Uprave „Varteksa“ Zoran Košćec u pisanoj izjavi agenciji Beta.
On je istakao da će „Varteks“ na projektu Univerzijade u Beogradu nastojati da maksimalno sarađuje sa firmama iz Srbije. Univerzijada Beograd je sa varaždinskim Varteksom sklopila ugovor vredan 250.000 evra, kojim je to preduzeće postalo ekskluzivni dobavljač odeće i obuće za sportiste i srpske predstavnike na Univerzijadi, koja se za dve godine održava u Beogradu. Moguća dobit Varteksa u hrvatskim medijima je procenjena na pet miliona evra. Beogradski mediji su prethodnih dana javili kako u Ministarstvu finansija Srbije smatraju da je preduzeće Univerzijada 2009. prekršilo Zakon o javnim nabavkama jer je ugovor sa Varteksom sklopilo mimo tendera. U tom ministarstvu kažu da preduzeće „Univerzijada“, ciji je osnivač Republika i koje se delimično finansira iz budžeta, mora da poštuje Zakon o javnim nabavkama i da je moralo da raspiše tender za izbor firme koja će šiti odela, čak iako će za to koristiti novac sponzora, a ne države. 

U preduzeću „Univerzijada“ tvrde da ne podležu Zakonu o javnim nabavkama, a direktor tog preduzeća Siniša Jasnić ističe da će za nabavku odela koristiti novac sponzora. On je dodao da je „Univerzijada Beograd“ direktno pregovarala s preduzećem „Prvi maj“ Pirot, stranim kompanijama poput „Adidasa“ i „Facisa“, ali da niko nije dao tako dobru ponudu kao „Varteks“. Prema rečima direktora Uprave za javne nabavke Predraga Jovanovića, preduzeće „Univerzijada“ je osnovala država i ono je obavezno da postupa po Zakonu o javnim nabavkama. „Pod Zakon o javnim nabavkama potpadaju sva preduzeća koja su u većinskom društvenom ili državnom vlasništvu“, kazao je on. Iz resornog ministarstva za sport poručuju da bi posao trebalo preispitati, a u zakonitost ugovora sumnjaju i tekstilci iz Srbije i traže da se ugovor proglasi štetnim i raspiše međunarodni tender.
Predsednik Unije tekstilnih proizvođača Milan Knežević ocenio je da u Srbiji postoji više od 30 preduzeća koja su to mogla kvalitetnije da urade i pod upola nižim cenama. Za Univerzijadu 2009. godine u Beogradu, Varteks bi trebalo da pripremi odela sa 50.000 sportista i 14.000 volontera. („Pregled“)

Pogledajte još